Албанци затечени због споменика

20-01-2013 12:15:00 | Б92 | Д.Б. Фото: Бета |

Лидер Демократске уније Албанаца Рахми Зуљфиу каже да су албански лидери затечени чином уклањања споменика у Прешеву. Мустафа: Желимо припајање Косову.

Зуљфиу је агенцији Бета рекао да ће данас у Прешеву бити одржан састанак свих лидера албанских партија из Прешева и Бујановца с представником Мисије ОЕБС-а који је заказан јуче и на коме је требало да се наставе разговори о судбини споменика ОВПМБ.

"У неком смислу смо затечени рушењем споменика, јер смо очекивали да се данас донесе коначан став око свега, били смо на путу да се донесе коначна одлука уз доста мекше ставове", казао је Зуљфиу. 
 
На питање да ли ће уклањање споменика изазвати институционалну кризу у Прешеву, прекид сарадње с републичким властима и оставке општинског руководства, што је најављено након скупштине свих албанских одборника из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, он је рекао да ће коначан став тек бити договорен. 
 
"Остаје да се види, обавеза је локалних институција да разматрају даљу активност", казао је Зуљфиу. 
 
Припадника Жандармерије јутрос су опколили трг у центру Прешева на коме се налазио споменик погинулим припадницима ОВПМБ, прекрили га бијелим пластичним џаком и потом га сајлама и багером подигли на камион. Камион је у конвоју од двадесетак полицијских возила напустио Прешево. 
 
Према незваничним сазнањима, уклањање споменика ОВПМБ у Прешеву било је једна од тема разговора на посљедњем састанку премијера Србије и Косова, Ивице Дачића и Хашима Тачија, у Бриселу, због чега је и његово уклањање протекло без инцидената. 
 
"Влада Републике Србије оцјењује да је уклањање споменика екстремистима допринос заједничком животу и држава ће и убудуће одлучно спроводити ред и закон и осигурати стабилност на читавој својој територији", саопштила је раније данас Влада Србије.
 
Мустафа: Није новина да желимо припајање Косову
Председник општине Прешево Рагми Мустафа изјавио је да није новина да Албанци Прешева, Бујановца и Медвеђе желе припајање Косову. 
 
У изјави за јагодинску телевизију "Палма плус" он је подсјетио на гласање 1992. године о политичкој, територијалној и културној аутономији Прешевске долине и Платформу из 2006. године и рекао да Албанци Прешевске долине "стоје и даље иза ових докумената". 
 
Према његовим рјечима, у посљедњем пасусу политичке платформе каже се да "ако дође до цјепања било ког дијела територије Косова, онда ће се Алабанци Прешевске долине ангажовати да буду дио територије Косова". 
 
Са Косовом граничимо, имамо исту културу, говоримо исти језик, напоменуо је Мустафа. 
 
"Када постоји тежња Србије, односно премијера Ивице Дачића да се побољша положај Срба на сјеверу Косова и цијелој територији Косова, зашто и ми не бисмо тражили да се иста права и стандарди који се примјењују на сјеверу Косова, примјењују и у Прешевској долини", рекао је Мустафа. 
 
Србија би, сматра он, требало да прво уради за Алабанце у Прешевској долини оно што ради за Србе на сјеверу Косова, и покаже званичницима Косова, Европске уније и целог свијета како се примјењују права националних мањина. 
 
"Међутим, власт у Београду није заинтересована да се примјене исти стандарди за националне мањине двије сусједне државе, да буду исти за Србе на сјеверу Косова и Албанце у Прешевској долини", рекао је Мустафа. 
 
Према његовом мишљењу, ако Србија није у стању да Албанцима у Прешевској долини пружи услове да се осјећају као равноправни грађани Србије, онда они имају право да оду тамо гдје ће имати боље услове за живот. 
 
"Нама из Београда нико не долази. Предсједник сам општине Прешево од краја 2005. године и до сада ниједан министар, ниједан предсједник, ни премијер, или неки други званичник Владе Србије није посетио општину Прешево. Долазе до Врања, или у Копнену зону безбједности да посјете снаге војске или Жандармерије, као да Прешево не постоји", рекао је Мустафа. 
 
Када се овдје постави неки симбол ентитета Алабанаца "онда из Београда подижу тензије, упућују пријетње, ултиматуме према својим грађанима Алабанцима, ако упоште рачунају Албанце као своје грађане", навео је Мустафа. 
 
Он такође сматра да су припадници бивше терористичке ОВПБМ "ратници против снага система СР Југославије и Црне Горе", да су они "дали допринос распаду система деведесетих година" и да су амнестирани.