Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сирија на нишану Пентагона

Сирија на нишану Пентагона

25-07-2013 10:28:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пентагон је први пут објавио детаље истовремено неколико варијанти војног мешања у грађански рат у Сирији. Оне се садрже у писму, које је 22. јуна упутио сенату шеф Уједињеног контингента шефова штабова Оружаних снага СА0Д генерал Мартин Демпси. Он је изјавио да су све војне опције већ поднете председнику.

Међу разрађеним плановима су испоруке оружја екстремистима, дистанциони напади на владине снаге из ваздуха, увођење забрањене за летове зоне над Сиријом, стварање тампон-зона на граници Сирије с Турском и Јорданом. Најзад, напад специјалаца САД ради заузимања хемијског оружја.

У принципу, у томе нема ништа ново. Сви су се ти планови спомињали и раније. Занимљиво је зашто су они били оглашени, у каквом изгледу и с каквим коментарима.

Писмо генерала Демпсија од 3 стране постало је одговор на претњу сенатора-републиканца Џона Маккејна. Главни апологет војне интервенције у Сирију је запретио да ће блокирати редовно именовање генерала за високи положај у САД-ама, ако такви планови не буду поднети наредних недеља. Демпси и Маккејн давно осећају један према другом личну антипатију. Три дана пре објављивања писма међу њима је у сенату дошло до оштре расправе.

Амерички генерали ретко износе политичке оцене планова Пентагона. Овог пута је Демпси одустао од тог правила, те допунио писмо чврстим политичким коментарима. Почињуће акције, морамо да будемо спремни на то што ће уследити, - упозорио је Демпси. – Биће тешко да се избегне ширење мешања. Можемо да ненамерно појачамо екстремисте или изазовемо примену хемијског оружја, које сами желимо да контролишемо.

Понекад примена војне силе може да резултира неочекиваним последицама, те ситуација може да се промени на гору, - изјавио је генерал Демпси.

- Изнео сам своје мишљење председнику. Пружили смо му све могуће варијанте акција, упознали с њима чланове комитета за послове оружаних снага на затвореним слушањима и проценили евентуалне ризике различитих варијаната акција. Одлучују о примени или непримени силе изабрана званична лица.

Демпси алудира у свом писму да ће мешање у Сирији аутоматски створити за САД други Авганистан или Ирак. Према прорачунима Пентагона, асигнирање сваке од представљених варијаната војних акција у Сирији износиће од 500 милиона долара годишње (испоруке оружја и обука екстремиста) до милијарду долара месечно. Бела куће би нерадо прихватила такве трошкове на позадини штедње буџетских срадстава.

Директно мешање САД покушава да добије сиријска опозиција. Пре два дана је у Њу-Јорк стигао командант Слободне сиријске армије генерал Салим Идрис. Према његовим речима, испоруке од стране Вашингтона лаког наоружања и војне муниције екстремистима опозиције могу да почну већ у августу. Оне ће се остваривати преко канала ЦИА. Мада ни Стејт департмент, ни Бела кућу ништа нису говорили о могућим сусретима Идриса, америчке новине пишу да ће се он сигурно састати с државним секретаром Џоном Керијем, а можда ће посетити Вашингтон.

Међутим, после одржаних 22. јула у Москви преговора с сиријским замеником премијера Кадријем Џамилом министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је још једном подвукао да је немогуће регулисати ситуацију у Сирији војним путем.

- Убеђујемо све у неопходност што скоријег усвајања руско-америчке иницијативе о сазиву без претходних учлова међународне конференциое о Сирији. На велику жалост, за сада – за разлику од владе Сирије – знатни део опозиционера, укључујући Националну коалицију, такву спремност не испољава. Знамо да је ваша влада отворена за диоалог с опозиционим снагама, те позивамо вас да наставите те напоре да не би ниједна од конструктивних група остала ван оквира учесника предстојеће, надам се, ускоро сазване конференцие.

Ко ће учествовати у конференцији Женева-2 за сиријско регулисање, када ће она бити одржана – све до сада није јасно. У Вашингтону званични представник Стејт департмена Џејн Псаки је изјавила да је опозиција пре две недеље изабрала ново руководство, зато треба сачекати када се оно определи са својим ставом о преговорима.

Андреј Федјашин,