Zašto Vranje nema zaštitnika pacijenata?

28-01-2024 02:26:33 | | / mojenovosti.com |

Srbiju su prethodne nedelje potresli slučajevi akušerskog nasilja. Društvene mreže su 'gorele' od ispovesti brojnih trudnica i njihovih svedočenja o tome šta su sve doživele prilikom porođaja u Kliničkim centrima i Zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

U Vranju je u subotu održan i protest, na kome je više od stotinu građanki i građana izrazilo svoje nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu i protiv akušerskog nasilja. "Što se tiče najvažnijeg pitanja, lekarske etike i poštovanja svih pravila službe, na tome ćemo itekako raditi u narednom periodu i obaviti ponovni razgovor sa svim lekarima i sestrama" navela je direktorka Bolnice u Vranju doktorka Nataša Stoiljković, i naglasila da podržava protest svojih sugrađanki.
Ovaj slučaj je stigao i do 'najvišeg nivoa' - u petak je Porodilište u Vranju obišao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i tom prilikom najavio nova ulaganja u Zdravstveni centar , te dodao da je 'već uloženo 26 miliona eura'. "Ovde su sada uslovi daleko bolji nego u Beogradu. Imamo potpuno novu bolnicu, evo, pitajte lekare i medicinske sestre kako se osećaju, pitajte kako se pacijenti osećaju, Vranje to zaslužuje, ovde se leče i ljudi iz Kosovskog pomoravlja" naveo je Vučić. Inače, slučajevi akušerskog nasilja su česti i u drugim zemljama Balkana - Severnoj Makedoniji, BiH i Crnoj Gori. U Skopju su prošle jeseni održani i masovni protesti građana zbog tamošnje situacije u Zdravstvu i mogućih zloupotreba na Klinici za Onkologiju.
Vranje je nekada imalo Zaštitnika pacijenta pri Filijali Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje, a ova kancelarija je služila kao neka vrsta 'mosta' između nezadovoljnih pacijenata i Menadžmenta Zdravstvenog centra, te samih lekara i sestara. Ipak, funkcija Zaštitnika je ukinuta 2019, pa tako danas u praksi pacijenti nemaju kome da se direktno žale - ostaje jedino protest kao rešenje za skretanje pažnje nadležnih.
Ivan Trajković