Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Selfi-doktorke i izborna kampanja

Selfi-doktorke i izborna kampanja

10-12-2023 07:49:55 | | / mojenovosti.com |

Izborna kampanja u Srbiji je u svom finišu dobila i zanimljiv obrt. Naime, lider Socijalističke partije Ivica Dačić je izjavio da se "čuo i o svemu dogovorio sa Aleksandrom Vučićem, te da će posle izbora i dalje činiti većinu u Narodnoj skupštini Srbije, kao i u Beogradu, i da opozicija nema nikakve šanse". Podsetimo, Dačić je gotovo celu kampanju bio "na tapetu" naprednjačkih tabloida, a SPS su napadali njihovi koalicioni partneri iz SNS.

Sem toga, još jedna stvar koja je obeležila kampanju je i masovna organizacija besplatnih 'preventivnih' pregleda u mesnim zajednicama i Domovima zdravlja širom Srbije. Ništa neobično, reklo bi se, da sami Naprednjaci nisu te preglede 'reklamirali' i najavljivali na svojim stranačkim profilima na Facebooku i Instagramu. Ovo je naročito bilo primetno u selima, gde su se 'sjatili' brojni lekari, koji su gle čuda, većinom i lokalni funkcioneri SNS.
Goran Jovanović, kolumnista i novinar, već godinama prati stanje u srpskom zdravstvu:
"Na početku kampanje je veliki broj lekara i medicinskih sestara dobio ugovore za stalno, a oni su godinama - i u vreme pandemije - radili u Domovima Zdravlja i Bolnicama isključivo zahvaljujući stranačkoj pripadnosti. U Vranju imate slučaj nekoliko veoma poznatih 'selfi doktorki', koje su funkcije i specijalizacije dobile preko SNS. Jedna od njih, anesteziolog, je poznata po selfijima još iz vremena Kovid karantina i to sa - odeljenja bolnice. Druga pak, otolaringološkinja, je najpoznatija kao bliska vrhu SNS-a, ali i po selfijima iz same ordinacije - u radno vreme. Ovo su samo neki od primera, a toga ima u svim zdravstvenim centrima u Srbiji" objašnjava Jovanović.
Zanimljivo je i da je predsednik Srbije i lider SNS u petak objavio listu '2000 istaknutih ličnosti' koje su podržale njihovu kampanju. Na listi je preko stotinu lekara, specijalista i profesora medicinskih fakulteta. Da li su svi ovi lekari zaista uvereni da 'Srbija ne sme da stane', ili su pak politički funkcioneri (ili očekuju neku funkciju nakon izbora), još se ne zna. Ono što je sasvim jasno je to da politika nije ušla samo u zdravstveni sistem, već i u - ordinacije.
Ivan Trajković