Lekarima bitniji izbori od pacijenata

05-12-2023 05:09:36 | | / mojenovosti.com |

Jedna od zajedničkih osobina političkih prilika na prostoru cele bivše SFRJ je često angažovanje lekara na izbornim listama. Stranke i partije smatraju da će na taj način dobiti 'bolji dojam' među biračkim telom, te na listi imati veći broj visoko obrazovanih ljudi.

Ali, kako to obično biva u političkoj svakodnevnici na Balkanu, mnogi od tih stručnjaka, pedijatara, hirurga i ortopeda na kraju se bave svime, sem reformom zdravstva. Tu su naravno i institucije koje postaju 'stranački plen', tj. stranke po svaku cene žele da dobiju upravljanje sektorima gde se 'vrti' puno novca. A zdravstvo u celini je, naročito nakon globalne pandemije, postalo prava 'kasica prasica'.
Goran Jovanović, kolumnista i novinar, godinama prati ovu tematiku:
'Imali ste nekadašnjeg gradonačelnika Beograda, vrhunskog lekara, koji se uošte nije istakao u politici. Gradonačelnik Vranja je nekada bio vrhunski ortoped, ali je sada već deceniju u politici. Druga mesta u zdravstvenom sistemu su krajnje ispolitizovana, što naročito važi za Zdravstvene fondove i njihove čelnike. U Vranju ste tako imali Ombudsmanku za zaštitu pacijenata, postavljenu politički. Još je strašnije što već godinama unazad ne možete imati ni glavnu sestru na odelenju, načelnika ili direktora Zdravstvene ustanove bez 'stranačke podele'. Ne samo to - više ne možete biti ni vozač Hitne pomoći ako niste u stranci' objašnjava Jovanović.
Često se širom regiona dešava i da su supružnici javnih funkcionera lekari, pa na taj način dodatno napreduju u karijeri. Čini se da su u svemu ovome zaboravljeni - pacijenti, te mnogi moraju da čekaju dok im se lekar ne vrati sa sednice ili skupštinskog glasanja.
Ivan Trajković