Najkraća kampanja i najneizvesniji izbori

30-10-2023 06:52:02 | | / mojenovosti.com |

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će u sredu ili četvrtak raspisati nove izbore. Takođe, biće raspisani i lokalni izbori, ali ne u svim gradovima i opštinama, već samo u onima gde su gradonačelnici i predsednici opština (po stranačkom naređenju) podneli ostavke.

Po procenama praktično svih analitičara, i onih naklonjenih levici ili desnici, i onih 'u centru', ovi izbori će sasvim sigurno biti najneizvesniji do sada. 'Borba će se voditi za svaki glas, biće veoma bitno da bude velika izlaznost, jer je vladajuća koalicija SNS, SPS i drugih manjih stranaka do sada izbore uvek dobijala upravo zahvaljujući velikoj izlaznosti pre svega najstarijih, i onih zaposlenih u državnoj službi, ustanovama i preduzećima' objašnjava Goran Jovanović, kolumnista i analitičar.
'Takođe, u manjim sredinama ljude najviše pogađa loš životni standard, kao i sveprisutno stranačko zapošljavanje. Na Jugu Srbije tako imate republičku inspektorku, zapošjenu preko stranke, koja ne ispunjava nijedan uslov za to radno mesto. Još je gore što se praktično celu poslednju deceniju lekari, medicinske sestre, pa čak i vozači u Hitnoj pomoći zapošljavaju isključivo po stranačkom ključu' dodaje Jovanović.
Sasvim sigurno je da će i pitanje Kosova biti visoko na agendi svih stranaka. Nakon niza neuspelih pregovora u Briselu, čini se da Beograd i Priština nikada nisu bili dalje od konačnog rešenja, iako je tzv. 'Briselski sporazum' potpisan pre ravno jedne decenije. U međuvremenu je 2019. potpisan i tzv. 'Vašingtonski sporazum', usled pritiska administracije tadašnjeg predsednika Donalda Trumpa, koji takođe nije realizovan ni u jednoj tački. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen proteklog vikenda je izjavila u okviru četvorodnevne posete zemljama Zapadnog Balkana, da Kosovo i Srbija treba da se angažuju, i da Kosovo mora da olakša postupak za prihvatanje Zajednice srpskih opština, dok se od Srbije očekuje da prihvati 'de facto' priznanje Kosova.
Takođe, pored Kosova, životni standard građana će biti glavna tema predstojeće izborne kampanje. Nije tajna da vladajuće stranke imaju najslabija predviđanja upravo na Jugu Srbije. 'Što južnije, to tužnije' pravilo je koje nisu mogli da promene ni tadašnji DOS, ni dve Vlade Vojislava Koštunice, niti vlada Borisa Tadića. Praktično da nije bilo ni pokušaja da se stanje promeni u protekloj deceniji, iako je otvoreno par fabrika, te izgrađen novi auto put. 'Sada u kampanji treba da obećavamo ljudima nekakav fudbalski stadion, nekakve hotele i turizam, dok ljude najviše zanimaju radna mesta. Iako zvanično imamo iznad pedesetak odsto podrške, u realnosti je ta brojka daleko niža, oko 37 odsto' navodi funkcioner koji je želeo da ostane anoniman.
Ova kampanja će biti i najkraća do sada - trajaće samo oko 45 dana. Izvesno je da će se cela vladajuća koalicija (i stranke oko SNS i stranke oko SPS) 'napraviti deal' unapred, te da će raspored mesta u Vladi ostati sličan kao i do sada. Sve su glasnije spekulacije i da će Ivica Dačić, kao 'ključni čovek' za formiranje prethodnih, ali i nove Vlade, tražiti mesto Premijera, barem pet ministara, te nekoliko velikih javnih preduzeća i ustanova. Da li će mu ove želje biti i ispunjene - znaćemo veoma brzo.
Ivan Trajković