Динарска штедња се увећала за 5 пута – ево и зашто!

08-11-2022 06:11:22 | | / mojenovosti.com |

Људи све више верују банкарском систему, узимају кредите, отварају рачуне, али и све више штеде. Према подацима Народне банке Србије динарска штедња је порасла за 5 пута у односу за период од 10 година, а укупна штедња износи 14,3 милијарде евра.

Клијенти желе да зараде са својом штедњом, желе да буду сигурни да ће новац бити безбедан, а да при томе остваре и друге погодности. Због тога је депоновање новца у банкама све чешћа опција.

Шта подразумева динарска штедња?


Динарска штедња је врста штедње која је најпопуларнија у нашем банкарском систему. Реч је о услузи банке која омогућава депоновање својих средстава на рачун банке и остваривања камате том приликом.

Народна банка стимулише динарску штедњу па пословне банке дају највишу каматну стопу управо на ову врсту улагања.

Од 2012.године до данас штедња у динарима је била исплативија у 98% обрачунских периода и свим власницима је донела већи профит од штедње у еврима.

У септембру 2022.године динарска штедња је достигла 88,2 милијарде динара док су све друге врсте имале умеренији раст, а најаве су и да ће се са политиком динаризације наставити и у будућности.

Клијентима остаје на располагању да улажу у два најчешћа вида штедње: по виђењу и орочену од чега зависи и каматна стопа. Неке банке дају и флексибилне услове штедње где се средства и делимично повлаче током обрачунског периода, а да се не раскида уговорни однос.

Све предности штедње у динарима?


Осим више каматне стопе, динарска штедња доноси и друге, додатне предности које свакоме одговарају

Прва предности је неопорезивање камате на динарску штедњу што доноси први разлог зашто је ова штедња исплативија и на дугорочном плану је најбољи избор.

Када се новац уплаћује на рачун, али и подиже након периода штедње, одмах је спреман за трошење, нема губитака услед курсних разлика нити потребе за конверзијом новца.

Велика предност је и та што се доноси највиша каматна стопа, а ако се изабере орочена штедња постићи ће се максималан профит за уложена средства и о томе треба водити рачуна када се бира облик штедње.

Уз штедњу у динарима је довољан само један - текући рачун, а ако користите било какву другачију штедњу у девизама, морате поседовати и девизни рачун и сваки пут плаћати курсну разлику када пожелите да трошите свој нова.

Висок удео штедње је одраз развијеног друштва

Све високоразвијене земље имају висок удео штедње па је и овај раст добар показатељ већег поверења у банке и развоја веће свести о другачијем распоређивању буџета и контроли трошкова.

Што је стандард виши то је и штедња већа јер се овако одваја вишак средстава и чува за неко будуће трошење. То је паметан начин распоређивања новца и може да донесе само корист.

Када се сагледају све предности, штедња у банкама је заиста најбољи избор у сваком случају. Чување новца у динарима не само да доноси највећу зараду, већ има и друге предности које грађани све више препознају.

Штедња ће наставити да расте, а у наредном периоду ће и камате бити повећане што ће свакоме одговарати.