Топ 10 незаборавних искустава у Дубаију које морате да доживите

31-10-2022 09:11:59 | | / mojenovosti.com |

За представљање највећег града Уједињених Арапских Емирата, Дубаија, може се потпуно прикладно употребити и мото олимпијских игара „брже, више, јаче“. Иако можда мислите да о овом фасцинантном граду све знате, већ сте га можда обишли и видели, то вероватно није ни налик ономе што бисте већ приликом наредне посете приметили и открили. Град који непрестано побеђује самог себе, град који постиже славне рекорде који посетиоце остављају без даха, сваким даном бива све већи, богатији, технолошки унапређенији и фасцинантнији. Они који га посете, добиће вредност више.

Зато вам представљамо ову светску престоницу луксуза и забаве кроз 12 незаборавних активности које не смете никако да пропустите на свом пропутовању. Погледајте понуде за смештај наших туристичких агенција и испланирајте најбољи провод у свом животу.

Дубаи, веома кратка историја

Дубаи је прешао дуг пут од маленог рибарског села које је постојало на овом месту пре неких 200 година. Почетак богатства и раскоши које данас видимо у региону почео је далеке 1966. године открићем нафте у том подручју. Међутим, данас новац од нафте износи само 1% богатства Дубаија. Туризам и слободне зоне отвориле су врата посетиоцима и страним инвеститорима, који су похрлили у Емирате 1980-их. Сада је ово пословни центар, банкарски и потрошачки рај, место где су најбољи инжињери, архитекте, програмери и уметници дошли да испуне своје снове о просперитету и напреку. Од негостољубиве пустињске природе до космополитског града будућности прошло је тек неколико деценија.

Шта видети и обићи у Дубаију?

Можда мислите да провод у Дубаију значи да морате бити мега богати или утицајни? Гламур, луксуз, сјај и богатство су синоними за Дубаи. Међутим, оно што не знате то је да баш свако може имати незабораван провод у овој метрополи, само треба направити прави избор. У томе ће вам овај текст помоћи.

Дубаи Mall

Знамо да ако почнемо од тржног центра, то неће звучати баш оригинално. Тржних центара има на сваком кораку. Али као што претпостављате Dubai Mall није као ваш локални шопинг центар. То је изванредан архитекстонски пројекат и један од највећих потрошачких центара на свету који се може похвалити уметничким инсталацијама, акваријумима и забавним парковима. Луксузни брендови су ту да би се видела раскош, али је Дубаи Малл право место у коме можете пријатно да проведете дан, нарочито ако желите да се склоните са сунца у добро климатизован простор.

Зип-лине кроз Дубаи Марину

Наравно да не замишљају сви забаву на исти начин, али ако сте љубитељи адреналинских авантура, ово не смете да пропустите. Лет изнад задивљујуће марине у Дубаију мора бити једно од најбољих искустава која икада можете имати.

Марина зип-лајн је највећи урбани зип-лајн на свету који води преко чувених Дубаи фонтана. Има двоструку линију, тако да можете да се удружите и спустите се у пару са приатељем. Атракција подразумева велику сигурност, обезбеђење, а такође ћете добити камеру која ће снимити ваше узбудљиво спуштање. Снимак ћете моћи да купите по спуштању кад средите утиске.

Искуство у пустињи

Ако тржни центар и зип-лине нису по вашој мери, можете добити своју дозу адреналина уз излет који слави мање насељена подручја која окружују град.


Искуства у пустињи ван градског језгра су заиста узбудљива. Саветујемо вас да идете на једнодневни излет и јер ћете тако добити много више вредности за свој новац. Не само да ћете тутњати у квадовима око црвених пешчаних дина, већ ћете моћи да доживите и незаборавне активности као што су: јахање камила, сандбоардинг, уи уживање у аутентичној кухињи. Фотографије које направите при залаксу сунца само ће вам потврдити да сте направили одличан избор.

Скијајте у Дубаију и упознајте пингвине

Дубаи је познат по томе што иде из једне крајности у другу. Само зато што се сунчате у Уједињеним Арапским Емиратима, не значи да не можете уживати и у дубоком замрзавању на снегу.

Идите на снег у Ски Дубаи, први затворени скијашки центар на Блиском истоку. Овај врхунски комплекс нуди још један добро проведен адреналински дан усред суптропске климе. Овде се можете дружити са колонијом Кинг и Гентоо пингвина. Кладимо се да никада нисте мислили да ћете то радити у пустињи!

Бурџ Кхалифа и Бурџ Ал-Араб

За ове атракције није потребно посебно представљање. Бурџ Кхалифа и Ал-Араб су светски прослављене зграде које доминирају сликама Дубаија на које стално наилазимо, и то са добрим разлогом. Примери инжењерских ремек-дела су прилично посебни само за гледање са земље. Али права магија почиње када кренете унутра и започнете успон на врх.


На врху Бурџ Калифе вас чека поглед на град без конкуренције. Овакве видиковце нећете моћи да доживите нигде другде у свету.

Аквафун водени парк на надувавање

Постоји више невероватних и потпуно фасцинантних водених паркова који укјучују тобогане, мноштво занимљивости, па чак и акваријуме и базене са делфинима. Атлантис је можда један од најпознатијих и налази се на полуострву Палма.

Међутим, ми вам овде представљамо једно чудо од величине – парк са справама за надувавање који ће вас толико разгалити и одушевити да ћете дуго причати о томе. Налази се са друге стране Дубаи Марине и кад се гледа са висине шаље неку поруку.

Dubai Miracle Garden

Иако је Дубаи град технике коме природа није наклоњена због климе и положаја, много тога је учињено да се створе паркови који ће фасцинирати бујном вегетацијом. Једна од најспектакуларнијих башта које ћете икада видети је Dubai Miracle Garden која због своје импозантности привлачи посетиоце широм света.


Највећи цветни врт на свету простире се на 72.000 квадратних метара и пружа очаравајуће приказе боја и мириса захваљујући 150 милиона цвећа које украшавају тунеле, лукове и дисплеје. Можда је највећа атракција Емиратов Боинг од цвећа у природној величини.

Сваке године тим у баштама осмишљава нове идеје за уређење, тако да можете бити сигурни да видите заиста јединствен приказ кад год да је посетите.

Канали у Дубаију

Можда мислите да сте канале у градовима већ видели много пута. Путовање дуж воденог канала Дубаија је заиста јединствен начин да се види град. Ускочите у чамац и истражите дужину канала од 3,2 км. Или уђите у водени такси и излазите жељи, док идете у још незаборавнија места. Канали су направљени по узору на Венецију, али су осећаји потпуно другачији.


Јумеирах џамија

Слично као Бурџ Кхалифа и Бурџ Ал-Араб, џамија Јумеирах је импозантна структура која се појављује на снимцима Дубаија широм интернета. Међутим да бисте заиста осетили нену величанственост морате да одете тамо. За разлику од многих, традиционалнијих, џамија у УАЕ, Јумеирах поздравља све посетиоце без обзира на веру. Обиђите ово чудо од белог камена и научите све о исламу и историји џамије и локалног подручја.

Ал Бастакиа

Све што желите да знате о историји и култури Дубаија, од времена када су УАЕ били подељени на низ шеикова, а становништво се састојало од ронилаца бисера, рибара и фармера, сазнаћете на овом месту. Ал Бастакија вам даје увид у стари Дубаи пре него што су сјај и гламур њиме завладали. Овде можете лутати старим улицама Ал Бастакије и наилазити на необичне чајџинице и уметничке галерије које славе арапска дела.

Завршите своју шетњу старим градом обиласком тврђаве Ал Фахиди. Ово је најстарија зграда у Емирату. Првобитно зидина, данас ова тврђава служи као музеј Дубаија и документује историју региона кроз величанствене артефакте и приче.

Са импресивним небодерима и бројним активностима које можете обављати у Дубаију, засигурно ćете уживати у путовању до једне од најмодернијих дестинација на свету. Овај космополитски град свима отвара врата и жели топлу добродошлицу.