Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Србија > Čiji (p)ostaje PIO?

Čiji (p)ostaje PIO?

18-10-2022 03:27:14 | | / mojenovosti.com |

"Ne pitajte šta ja mogu da uradim za stranku, već šta stranka može da uradi za mene, kako bih dobio mandat.. " govorio je bivši američki predsednik Ričard Nikson na kongresu njegove Republikanske partije pred izbore 1968.

Pola veka kasnije, na srpskoj političkoj pozornici se uveliko baštini nepisano pravilo, zaostalo još iz vremena KPJ (i Niksonovog vremena) - 'i posle mene - ja'. Najava (konačnog) formiranja nove Vlade Srbije do početka novembra, ponovo je uzdrmala stranačke krugove i u Vranju. Lokalni naprednjaci tako smatraju da koalicioni partneri SPS i Jedinstvena Srbija imaju previše funkcija u odnosu na broj odbornika u lokalnom parlamentu. I tako je već krenula kampanja da se u Filijalu PIO fonda ponovo postavi direktor iz redova SNS, umesto dosadašnjeg socijaliste Srđana Dekića.
Naprednjacima na ruku idu i unutrašnje trzavice unutar lokalnog SPS, koji je oštro podeljen na 'staru ekipu' i 'nove jastrebove', a koje takođe uskoro očekuju unutar stranački izbori. Ko god bio novi direktor Vranjskog PIO fonda, to sigurno neće biti Dekić, koji je, očigledno očekujući ovakav razvoj događaja, za sebe ostavio mesto u sistematizaciji zaposlenih.
Izvori iz naprednjačkih redova napominju da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se na mesto direkora vrati Nenad Antić, koji je i nekadašnji zamenik gradonačelnika Vranja. Antić je nedavno sam dao otkaz u PIO Fondu, te se kao pravnik posvetio advokatskoj karijeri. Antić do sada nije imao praktično nikakvih afera, niti na mestu direktora, niti na mestu drugog čoveka Grada, dok Dekiću i sami socijalisti zameraju 'masovno zapošljavanje rodbine i prijatelja'.
I tako, neko bi rekao 'dokle jedni te isti?' - sa pravom. Zato treba podsetiti da je lider Socijalista Ivica Dačić u politici još od 1998, a predsednik Vučić još od 1994. Vuk Drašković, Vojislav Šešelj i Dragoljub Mićunović su u političkim vodama još od pre prvih višestranačkih izbora 1990 godine. I lider Republike Srpske Milorad Dodik menja funkcije još od sredine devedesetih. Apsolutni šampion je crnogorski predsednik Milo Đukanović, koji je i političar da najdužim stažom u Evropi. Izgleda da su i oni ponešto naučili od predsednika Niksona, ili barem od - druga Tita.
G. J.