Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Pa, da se prebrojimo...

Pa, da se prebrojimo...

10-07-2022 09:38:43 | | / mojenovosti.com |

Ako ste primetili (odjednom) veliki broj najmlađih, to zaista nije slučajno.

Naime, poslednjih godinu dana, sve je više takozvanih 'Kovid beba', tj. dece rođene za vreme pandemije. Većina mladih parova navodi da im dobro dođe i pomoć države od nekih 300 hiljada dinara. Zanimljivo je da se mnogi odlučuju na decu i bez formalnog sklapanja braka, a takođe je interesantno i da je sve više 'singl majki', koje same čuvaju decu, čak i u četrdesetoj godini. Ovaj fenomen se 'prelio' kod nas iz Evropske unije, gde već više od jedne decenije građani sve kasnije ulaze u brak.
Sa druge strane, ovaj bebi bum ne rešava značajno veoma mračnu demografsku sliku Srbije. Tako je Ministarstvo za brigu o porodici Vlade Srbije saopštilo da je Srbija suočena sa izuzetno teškom demografskom slikom, te da je samo u toku prošle godine (2021), Srbija izgubila više od 70 hiljada stanovnika.
Dodaje se i da podaci za prvih šest meseci ove godine nagoveštavaju da će naredna 2022 biti još teža kada je u pitanju demografska slika naše zemlje.
Uzroci se, u najvećoj meri, podudaraju i sa demografskim trendovima u Evropskoj uniji, unutar koje nijedna zemlja članica nema stopu rodnosti 2,1, što je ocenjeno kao nivo proste reprodukcije.