U svetu boja i portreta: Marina Pešić

22-03-2022 10:19:19 | | / mojenovosti.com |

Donosimo vam intervju sa mladom i veoma talentovanom umetnicom Marinom Pešić.

Kako si se zainteresovala za slikarstvo?
Još od malena volim da crtam. Pamtim kako sam kao mala crtala čiča Gliše praveći mom tati društvo dok bi sredjivao papire za posao. U osnovnoj školi mi je jedan od omiljenih predmeta bio i likovna kultura. Kad sam završila srednju školu počela sam iz šale da crtam portrete i uvidela da mi to ide od ruke. Pošto me je crtanje toliko opuštalo i ispunjavalo, odlučila sam da krenem sa isprobavanjem raznih tehnika od crno-bele na papiru do mekog pastela.
Koje tehnike koristiš u svom radu?
Na početku sam koristila crno-belu tehniku, a zatim sam isprobavala razne tehnike u boji. Koristila sam akrilne i vodene boje, a potom otkrila meki pastel. Od nedavno sam počela da uvežbavam i tehniku ulja na platnu. Od svih tehnika u boji najviše volim da koristim meki pastel. Mekim pastelom radim portrete na mekom papiru, akrilnim bojama slikam pejzaže, a povremeno koristim uljani pastel za mrtvu prirodu.
Koliko društvene mreže pomažu umetnicima u promociji njihovog stvaralaštva?
Društvene mreže pomažu dosta u promociji mojih radova. Na fejsbuku i instagramu promovišem svoje radove već četiri godine i pratim dosta ljudi kojima je slikarstvo i posao i hobi. Na taj način mogu ponešto od njih da naučim kao i oni od mene. Sa nekima sam i razmenjivala savete u vezi slikanja i oko izbora proizvodjača slikarskih boja.
Da li moderni mediji ’odvlače’ mlade od tradicionalnih umetničkih formi i stvaralaštva?
Nažalost, da. Na instagramu vidjam veliki broj radova koji su nastali uz pomoć moderne tehnologije. Po mom mišljenju, umetnička dela koja se rade na tradicionalan način izazivaju dublje emocije za razliku od onih koja su proizvod modernih tehnologija.
NIV