Шта видети у Источној Србији - Најбоља места за излет

27-12-2021 01:11:28 | | / mojenovosti.com |

Источна Србија обавијена је велом мистерија и причама које не престају да интригирају свакога ко их чује. Међутим, далеко досеже и глас о њеној лепоти. Од Кладова до Књажевца,и даље, уз границу са Бугарском, источна Србија обухвата део земље која облиује рудама бакра и племенитих метала. Њен значај, поред оног привредног, огледа се и у њеним природним богатствима. Људи из Србије и региона неретко се одлучују на посету градовима као што су Зајечар, Бор, Сокобања. Највећи капацитет, међутим, има Стара планина. У наставку текста сазнаћете шта је то што можете посетити у овим местима, и направити савршен излет кроз места источне Србије.

Лепоте Старе планине

Стара планина се убраја међу најпосећеније, али и најлепше у Србији. Своју популарност дугује прелепим пропланцима, водопадима и потоцима. Из године у годину, Стара планина постаје све посећенија од стране туриста, како лети, тако и зими. Представља праву оазу за љубитеље екстреминх спортова у природи, као и оних који су авантуристички настројени. Оно по чему је ова планина позната јесу горепоменути водопади, који чине трећину укупног броја водопада у Србији. Уколико волите да пешачите и истражујете природу, упустите се у обилазак управо ових природних феномена. Међу највећима и најпознатијима се издвајају Пиљски, Копренски, и водопад Три кладенца. Иако то није случај са свима, до ових водопада можете доћи сами, а терен је приступачан, до средње приступачан. Крај туре можете обележити посети Росомачким лонцима. У питању је кањон реке Росомаче која протиче у близини истоименог села. Оно што га чини посебним јесте чињеница да је просечен кроз услојене кречњачке стене из доба јуре. Имаћете прилику да се спустите и прошетате кроз Велики кањон у малом. Овај природни феномен привући ће вас својим изгледом и хладном водом која тече кроз њега. Ако се сналазите са мапама и компасом, понесите их, и зађите дубље у планину. Можда ћете открити неко природно богатство које још увек није истражено. А за све додатне атракције које желите да видите, повољан смештај, начине како да дођете до Старе планине, али и још много тога, посетите сајт Боокаwеб и страницу: Стара планина, која даје све информације везане за ову предивну дестинацију.

Зајечар - Скривени драгуљ Србије

Када споменемо Зајечар, прва асоциација која се углавном буди у људима јесте фестивал рок музике, Гитаријада у Зајечару. Међутим, да ли сте знали да овај град и његова околина скривају атракције које и те како вреди видети? Зајечар је идеално место за прављење излета до оближњих места, као што су Ртањ или Гамзиград. Имаћете прилику да се уживате у природи, али и да се упознате са тековинама Римског царства на нашим просторима.

Felix Romuliana

На само 10 километара од Зајечара налази се касноантички локалитет који је чак и УНЕСKО препознао као место од великог историјског значаја. Налази се у оквиру арехеолошког налазишта Гамзиград, које је некада било резиденција римског цара Гаја Валерија Максимилијина Галерија. Иако су остаци палате јако добро очувани, археолози су дошли до открића да палата никада није била завршена. Међутим, вреди посетити ово археолошко благо које се простире на читавих 7 хектара. Иако палата датира из III века нове ере, идентитет јој је утврђен тек 1984. године, када је пронађен натпис који садржи у себи назив Фелиx Ромулиана. С обзиром на то да се локалитет налази под заштитом државе и УНЕСКО-а, полаже се доста на његово очување и унапређење.

Посетите Бор

Уколико се одлучите на посету Зајечару, своју туру можете наставити и одласком у Бор. Овај град на самом истоку државе нуди доста атракција које ће употпунити ваш излет. Шта је то што можете да видите у овом граду? Бор се може похвалити зоолошким вртом у ком можете видети неке од егзотичних животиња, као што су крокодил, кенгур и пар заљубљених лавова, који представљају и највећу атракцију. Поред њих, бројне су и врсте животиња које су стасавале на нашим просторима. Уколико путујете са децом, ово ће бити права посластица за њих. Када су у питању природне лепоте, оне су бројне, оне и чине Бор посебним. Наша препорука је да направите излет до Борског језера, затим извора реке Млаве и Лазареве пећине. Уживаћете у посети најдужој пећини у Србији и купању у језеру. На крају дана можете се лако вратити у Бор и одморити у удобном смештају.

Испланирајте свој савршени излет

Источна Србија је регија исконских лепота која треба посетити. У последњих неколико година се додатно ради на промоцији градова источне Србије и њених атракција. С обзиром на томе да још увек није доживела свој потпуни успон, искорисите прилику да посетите градове који се овде налазе и уживате ван гужви и буке великих градова. Уколико смо овим текстом успели да вас заинтересујемо да посетите исток Србије, препоручујемо да се додано информишете. Сазнаћете шта је још можете да посетите, а за почетак, посетите сајт Боокаwеб, на којем ћете пронаћи блог: источна Србијакоји открива све детаље о лепотама источног дела наше земље.