Савети за савршен зимски одмор у Србији

17-11-2021 01:29:40 | | / mojenovosti.com |

Иако је због плаже, сунца и мора, већини лето омиљено доба за одмор, постоје и туристи који обожавају зиму и снег и све чари које са тим долазе. Наша земља пружа доста различитих могућности за зимски одмор који сигурно нећете заборавити. У наставку текста прочитајте савете који ће вам помоћи да одаберете дестинацију за свој савршен зимски одмор.

Одабир дестинације

Када је у питању одабир дестинације, прво треба да одлучите какав одмор хоћете - да ли хоћете одмор испуњен активностима или мало опуштенији одмор, који ће вас релаксирати и удаљити од свакодневног стреса. Уколико желите да се одморите и напуните батерије, ту су бање и етно-села. У случају да желите да се физички активирате или уживате са децом у активностима на снегу, ту су планине и ски центри.

Бање

Бање у Србији представљају одличан избор за зимски одмор за оне зимогрожљиве, као и за оне који желе да искористе време које имају да унапреде своје здравље. Србија има мноштво бања које имају богату понуду. Термалне воде у бањама пружају добродошао бег од зимске хладноће, а успут можете да се частите масажом, боравком у саунама и сланим собама и пливањем у базенима. У оквиру бања се налазе и медицински комплекси у којима можете да радите на свом здрављу и олакшате себи тегобе које имате. Уколико желите ипак да проведете неко време на снегу, многе бање у близини имају места на којима можете да скијате. Неке од најбољих бања у Србији су: Врњачка Бања, Сокобања, Пролом Бања и Бања Ковиљача.

Етно-села

Скривени драгуљи Србије су етно-села у којима можете да уживате у традиционалном амбијенту и храни. Етно-села могу да буду место удобног и мирног одмора где сте окружени природом прекривеном снегом. Поред традиционалног окружења можете бити сигурни да ће вам бити обезбеђени модерни садржаји и бројне активности. Многи од ових села се налазе на планинама, тако да можете искористити најбоље од оба света - одмор и авантуре.


Једна од најбољих ствари у вези са етно-селима јесте домаћа храна. Неки од етно-села, попут Дрвенграда, имају и затворен базен. Само замислите мале куће прекривене снегом, као у бајкама. Међу најлепшим и најпосећенијим етно-селима у Србији су: Дрвенград, Терзића авлија, Сирогојно, Сунчана река и Моравски конаци.

Планине

Планине представљају идеално место за зимски одмор јер оне имају све што вам треба. На њима можете да се опробате у зимским спортовима, опустите у спа и wеллнесс центрима и напуните свој стомак традиционалном и интернационалном храном. Планине у Србији имају понешто за свакога. Највећи ски центар се налази на Копаонику, тако да је то вероватно најбоље место за оне који иду на зимовање баш због скијања, сноwбоардинг-а, клискања и санкања. Деца ће сигурно уживати у снегу и моћи ће да науче да скијају у некој од ски школа и вртића. Ни Златибор није лош избор јер и тамо можете наћи доста стаза и wеллнесс центара. Такође, можете клизати на леду на терену који се сваке сезоне поставља иза аутобуске станице.

Наша најтоплија препорука када је у питању одмор на планинама јесте Дивчибаре. Ова планина се не налази далеко од Београда, а то значи мање нервирања око путовања јер сте за тили час тамо. Дивчибаре су једна од најлепших планина у Србији и у близини се налазе неки од етно-села, тако да можете то искористити и посетити неки од њих. Уколико желите да сазнате нешто више о овој планини, посетите страницу Дивчибаре, где можете наћи све потребне информације о њој.

Практични савети - Како се припремити за зимовање?

Сада када сте одабрали какав тип одмора желите и на којој дестинацији бисте га провели, следи планирање, а планирање одмора може бити прилично стресно и увек постоји могућност да заборавите неки детаљ. Прва ствар на коју треба да обратите пажњу јесте буџет. Зимовање може бити прилично скупо, а то пре свега зависи од места на које идете. У сезони цена смештаја је већа него ван сезоне и тешко ћете наћи смештај јефтинији од 3-4.000 динара. Уколико се одлучите за планину, спремите се да потрошите паре на ски пасс и опрему за зимске спортове, као и на часове за вашу децу. Примера ради, цена једнодневног ски пасс-а на Копаонику је око 3.900 динара.

Што се паковања тиче, не заборавите да понесете топле јакне и скафандере, као и удобне и топле чизме које ће издржати снег. Такође, проверите да ли место на које идете има неки базен у оквиру њега или у близини, и понесите купаће костиме. С обзиром да ћете провести доста времена на хладноћи, можда је најбоље да понесете нешто за прехладу што можете узети уколико осетите прве симптоме. На тај начин нећете изгубити превише времена од свог одмора. На блогу Зимовање у Србији прочитајте још савета и предлоге за изузетно зимовање које ћете заувек памтити.

Као што сте могли да видите, Србија има доста опција за зимски одмор. Само треба наћи дестинацију која вам највише одговара и нема сумње да ћете се одлично провести. Лепо испланирајте одмор и немајте бриге. Спремите се за незаборавно зимовање!