Златна фрула југа Србије

09-06-2021 11:19:03 | | / mojenovosti.com |


У петак 11. Јуна 2021. године са почетком у 18 сати одржаће се 20. Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“. Већ девети пут заредом ова манифестација се одржава у Врањској Бањи, на платоу код Специјалне болнице за рехабилитацију и ресторана „Кичер“. Организатори Смотре фрулаша су Јавна установа Народни универзитет Врање, а покровитељи манифестације су Град Врање и Градска општина Врањска Бања.
Ове године пријављено је 20 фрулаша из Пчињског, Јабланичког, Нишког, Пиротског и Топличког округа. Они ће се такмичити у четири категорије: изворно свирање, савремено свирање, дуети и ансамбли фрула и млади фрулаши.
У изворној категорији фрулаши су одевени у народну ношњу свога краја, свирају изворну песму и коло, а у савременој категорији фрулаши у народну или стилизовану ношњу свирају песму и коло или неку другу композицију у пратњи оркестра.
Такмичаре оцењује стручни жири, а најбољи међу њима пласирају се за Сабор фрулаша Србије „Ој, Мораво“ који се традиционално одржава у Прислоници код Чачка крајем јула месеца.
Најмлађи пријављени такмичар – фрулаш има 9 година, а најстарији 82 године.
У ревијалном делу програма наступиће Академски женски хор Студентског културног центра из Ниша.
У оквиру манифестације биће организован и пратећи програм, етно-сајам и салон књига.
У случају неповољних временских прилика, Међуокружна смотра фрулаша „Златна фрула југа Србије“ биће одржана у великој сали ресторана „Кичер“ у Врањској Бањи.
M. H.