Срушише цркву на ливади, остаде црква и крст у презимену

07-06-2021 05:46:24 | | / mojenovosti.com |

6. јуна у Коњевић Пољу срушена је православна црква која користила пар квадратних метара земљишта у власништву Фате Ороловић.

Неука Орлвићева утрошила је године живота као би порушила православни цркву. Одбијала је било каве надокнаде, обештећење, захтјевала је искључиво рушење.

И десило се. Црква је порушена, а Фата и низ Муслимана, Бошњака осјетили су задовољство.То задовољство рушења цркви плод је општег незнања, порјекла, настанка.


Црква у Коњњвић Пољу је порушена, али код многих муслимана, бошњака, остали су симболи цркви и крста у њиховим презимена.


Симболика слова ћ

Највећи број презимена настао је на овом простору у периоду када се овде користило ћирилично писмо.

У ћирилици, свако слово је својеврсан симбол. Ћирилично слово ћ је тако креирано да оно симболизује цркву са крстом.

Тако већина хришћанских презимена на овом простору завршава се на слово ић односно словом ћ. Тако су та хришћанска презимена печетирана са симболом цркве и крста.

Турци који су овде дошли као окупатори, у свом вишевјековном терору успјели су да многе хришћане исламизују.

Људи су да би спасили своје главе, заштитили своју дјецу да их не одводе у јаничаре, женску дјецу да заштите од силовања, да би заштитили земљу и имања, да би могли да сачувају положаје или да би могли добити боље позиције, примали су ислам.

Тако су Турци успјели додатно да подјеле поробљене народе. Да их подјеле, заваде како би лакше владали. У томе су били прави махери.

При исламизацији, људи су мјењали имена, узмали муслиманска имена. Тако је нпр. Алекса постајао Алија, Презимена су углавном остајала иста.

Колико год да су се окупатори трудили да подјеле, исламизују, преименују, нису успјели да покидају све везе исламизованих људи с прецима.

Велики број оних који се данас изјашњавају као Муслимани, Бошњаци, носе презимена која се завршавају на слово ћ. На крају њиховог преизимена је симбол крст и црква.

Они који су разумни, неће бити за рушење цркава. Неће кидати нераскидиве везе са својим прецима које су у вечини случајева насилно исламизовали турци - окупатори - агресори.

Јадан фата, жена у годинама без довољно знања и образовања одрасла у таквом окружењу гдје је себе убједила да ће бити срећна ако поруши цркву и крст. Међутим, судбина се ту поиграла, да у самом њеном презимену Орловић је симбол цркве и крста.

Тај симбол - симбол цркве и крста носе многи. Да би побјегли од истине, бјеже од ћирилице, бјеже од цркве, бјеже од крста, бејеже од својих предака, бјеже сами од себе.трче безуспјешну трку, јер нико још није успио да побјегне сам од себе.

Умјесто бјежања од истине каква год она била, тебало би да виде своје корјене, своје поријекло. Да виде зашто се све то тако десило.Да виде да пут мржње, сукоба није пут у бољи живот, него напротив.

Да виде да не могу да се порушитисве цркве и крстови који их везују са њиховим прецима јер се срва и крст нашла код већине у њиховом презимену,

Можда ће неки болесни од мржње након овог текста да мјењају своја презимена, да избаце ћ.

Они мудри ће кренути да истражују и нађу да су Срби, Муслимани, Бошњаци много ближи једни другима него што многи мисле. Да су их дјелили они који нису мислили добро ни једним ни другима. да су их дјелили, свађали, како би лакше владали и искориштавали ресурсе и земље и народа.