Руско МИП: Блиске везе Русије и Србије иритирају неке медије и њихове налогодавце

08-07-2024 11:04:53 | | Фото: srbratstvo.ru/ vostok.rs |

Министарство спољних послова Руске Федерације објавило је данас следеће саопштење:


О дезинформацијама које се шире у балканским медијима

Последњих недеља у низу балканских медији, а посебно на порталу “Нова”, активно су ширене лажне информације о наводно насталим потешкоћама у руско-србским односима. Аутори публикација тврде да дијалог Москве и Београда пролази кроз безмало кризни период и да су „нарушени међусобно разумевање и ритам” билатералних контаката.

Ове тврдње су апсолутно нетачне и супротне чињеницама. Упркос сложеној међународној ситуацији, блиске везе између Русије и Србије настављају да се систематски развијају на основу широке и конструктивне агенде.

Редовно проверавамо приступе и процене са нашим србским партнерима. Посебно, цео комплекс руско-србских односа је био детаљно размотрен током посете Београду 1-2. јула заменика министра спољних послова Руске Федерације Александра Грушка и његових сусрета са највишим руководством Републике Србије, укључујући председника Републике Србије Александра Вучића, председника Владе Милоша Вучевића, потпредседника Владе Александра Вулина, потпредседника Владе Ивицу Дачића и министра без портфеља у Влади Србије Ненада Поповића. Детаљније –у коментару Министарства, доступном на свим онлајн-ресурсима Министарства спољних послова.

Очигледно је да партнерски приступ развоју интеракције између Москве и Београда изазива код неких медија и оних, који стоје иза њих, толику раздраженост, да се фејкови „о раздору“ убацују у локално информативно поље чак и на фону недавно одржаних широких руско-србских развора. Апсурдност тих публикација прокоментарисала је и наша амбасада у Београду.

[МИП РФ]