\"Ниједна тема није забрањена\": Објашњење Модијеве посете Москви

08-07-2024 10:53:46 | | Фото: Sputnik/ vostok.rs |

Док се индијски и руски лидери састају на билатералном самиту, они ће разговарати о диверсификацији односа у складу са националним интересима.


Премијер Индије Нарендра Моди ће у понедељак посетити Русију, што је прва билатерална посета у његовом новом мандату. Ово је однос са изузетно добро организованом институционалном историјом. Можда је коефицијент поверења највиши од свих билатералних односа које Русија управља, упркос глобалним турбуленцијама изазваним геополитичким сукобима, текућим ратовима и другим изазовима који директно утичу на две државе.

Москва и Њу Делхи такође често и искрено консултују о питањима везаним за Кину, која постају све важнија у настајућем глобалном пејзажу, са амбицијама Пекинга које постају све очигледније.

Штавише, Русија је председавајућа и домаћин самита БРИКС+ у великом стилу, са преко 200 састанака који му претходе. Дакле, оба лидера имају пуне тањире и велики мени који је отворен за њих ове недеље.

Моди је управо био на самиту Г7 у Италији где се састао са многим лидерима, укључујући украјинског Владимира Зеленског, који сматра да би Њу Делхи могао одиграти много већу улогу у решавању конфликта између Русије и Украјине, с обзиром на специјалан однос који две земље и лидери имају.

Моди је заступао поштовање Повеље УН, прибегавање дијалогу и дипломатији, и инсистирао је да ово "није доба рата" и да мир мора бити искрено тражен. Идеали и морали, чак и у спољној политици, пружају основу и сидро за затварање празнина и решавање криза. Међутим, на "самиту мира" у Швајцарској Индију је представљао високи дипломата који је одбио да подржи тезе са тог скупа, јер то не би довело до мира већ до више подела. Одсуство Русије на конференцији у Швајцарској учинило је да она буде неуспешна, али индијска подршка прекиду рата и ослањање на дипломатију остали су чврсти.

С обзиром да Њу Делхи има за циљ да делује као мост између Запада и Истока, као и између Севера и Југа, вероватно је да би Моди могао деловати као поуздан посредник, нарочито након што је проценио расположење лидера Г7. Али за танго је потребно двоје.

Нема сумње да су конфликт између Москве и Кијева и борбе на Блиском истоку, као и дуготрајни утицаји пандемије, изазвали велике проблеме и кризе за \'Глобални југ\', чији су интереси и благостање интегрални део индијског спектра спољне политике. Са својом филозофијом "Васудхаива Кутумбакам" (Цео свет је једна породица) и жељеном улогом као Вишва Бандху (Пријатељ целог света), Њу Делхи мора пронаћи начине да смањи вишеструке кризе које негативно утичу на њене националне интересе као и на три четвртине глобалне заједнице најмање развијених и развојних земаља.

Модиева дводневна посета је прикладно описана од стране портпарола Кремља Дмитрија Пескова као "врло важна" и, с обзиром на веома поверењски карактер односа, ниједна тема неће бити забрањена за дискусију између два лидера.

Председник Путин је често хвалио премијера Модија и индијску причу о расту, као и стратешку аутономију Њу Делхија.

Индија и Русија се већ деценијама боре да повећају билатералну трговину изнад 10 милијарди долара, али одлука Њу Делхија да купује више руске нафте довела је до невиђених 65 милијарди долара прошле године. Москва је постала велики добављач. Наравно, индијске јавне и приватне компаније су циљале руски сектор угљоводоника и успешно су ушле у неке области, укључујући 20% удела у Росњефту 2002. године, што се показало као узајамно корисно. Руске цевоводе према Индији треба озбиљно размотрити и наставити са искреношћу са обе стране, како Москва усавршава своје политике \'Делуј према Азији\' и Евроазији, а Индија наставља са својом мулти-алигнмент политиком, при чему обе нације теже стратешкој аутономији.

Арктик је критична зона геоекономског такмичења где је Москва главни играч, а Њу Делхи је осмислио Арктичку политику. Русија такође подржава и претплатник је иницијативе \'Производи у Индији\' за самодовољност, и за трансфер осетљивих технологија у одбрани, безбедности, свемиру, сајбер и цивилном нуклеарном домену, политика која би требало да ојача интензивно ангажовање између земаља.

Диверсификација односа и интереса је вођена стратешком визијом сваке земље, док је реалистично разумевање ограничења чак и између најближих пријатеља суштинско за узајамно колаборативну матрицу.

Споразуми о одбрани између Русије и Индије, као и скоро договорени РЕлос споразум о размени логистике у поморској области, ће видети слична ангажовања са другим стратешким партнерима који остају самостални, иако понекад то може бити компликовано. То се може превазићи само кроз поверење и реалистичну процену од стране стратешких партнера широм геополитичке поделе.

Модиева последња посета Русији била је као Главни гост на Далекоисточном економском самиту 2019. године. Далеки исток је стекао кључни значај за однос, са новим могућностима. Споро кретање овде може бити скупо и убрзање би донело дивиденде, док би кредитна линија од 1 милијарде долара од индијских предузећа могла бити окидач. Москва, из сопствених стратешких разлога, се нада да ће Индијци ући у тај спектар могућности, укључујући инвестиције и радну снагу. Међутим, добробит радника остаје брига, с обзиром на недавне извештаје о некима који су распоређени у ратне зоне, о чему ће Моди и Путин разговарати.

Повезаност, посебно кроз темељно ревидирање Коридора за међународни север-југ транспорт (ИНСТЦ) као и коридора Ченај-Владивосток у контексту Арктика, мора бити појачана практичним и веродостојним мерама са обе стране. Недавни дугорочни уговор Индије за управљање иранском луком Чабахар је значајан, како за стратешку повезаност Авганистана и Централне Азије, тако и за ИНСТЦ, упркос претњама америчким секундарним санкцијама.

Поред тога, Индија би могла отворити нове конзулате како би даље унапредила свој досег у Русији – највећој земљи на свету. Сви односи рађају бриге и питања која се морају решавати на отворен и директан начин, узимајући у обзир реална очекивања обе стране. Очигледно јако поверење између два лидера и њихових земаља се очекује да ће обезбедити то.


Извор: РТ (Ф)