Иран издао упозорење Израелу о Либану - медији

08-07-2024 02:51:15 | | Фото: Morteza Nikoubazl / NurPhoto via Getty Images/ vostok |

Техеран је упозорио западни Јерусалим на „непромишљене“ акције на граници


Иран је обећао да ће стати у одбрану Либана ако Израел предузме било какве „необуздане“ акције против Либана, известили су ирански медији. Сукоби на израелско-либанској граници се настављају, подстичући страхове од рата пуних размера.

Према иранској новинској агенцији СНН, портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канани је инсистирао на томе да Техеран сматра подршку Либану каменом темељцем своје спољне политике и да „неће оклевати да брани народ Либана и његову безбедност када је то потребно“.

„Ционистички режим мора схватити последице било које своје неразумне акције на Блиском истоку, посебно према Либану“, изјавио је Канани на конференцији за новинаре.

Ове изјаве долазе у време повећања размене ватре преко границе између Израела и Либана, који је дом шиитској милитантној групи Хезболах коју подржава Иран.

Ситуација је ескалирала од почетка израелске офанзиве у Гази прошлог октобра. Израелске одбрамбене снаге (ИОС) и Хезболах свакодневно размењују ватру дуж границе, а милитанти тврде да нападају Израел у знак солидарности са палестинском оружаном групом Хамас.

Прошлог месеца, израелски премијер Бењамин Нетањаху је упозорио да се јеврејска држава припрема за „веома напету операцију“ на граници са Либаном.

Након Нетањахуове изјаве, иранска мисија при УН је упозорила Израел на „војну агресију пуних размера“ у Либану и саопштила да ће то довести до „разорног рата“.

Прошле недеље, Хезболах је тврдио да је лансирао више од 200 ракета и дронова на израелске војне положаје као одговор на убиство високог команданта.

УН је саопштио да је „дубоко забринут“ због повећања интензитета размене ватре, што „повећава ризик од рата пуних размера“.

Заменик лидера Хезболаха, шеик Наим Касем, изјавио је прошле недеље да је једини начин да се заустави ескалација на израелско-либанској граници да Западни Јерусалим оконча своју операцију у Гази.

извор: РТ (Ф)