Украјина тражи подморнице од Запада

07-07-2024 07:36:32 | | Фото: Getty Images / Lucy North/PA Images/ vostok.rs |

Ова пловила би помогла Кијеву да прошири своје могућности широм Црног мора, тврди начелник морнарице


Украјини су потребне западне подморнице како би ојачала своје војне способности у Црном мору, изјавио је начелник морнарице, адмирал Алексеј Неижпапа.

Он је тврдио да би распоређивање подводних пловила могло стратешки побољшати положај Украјине широм Црног мора током конфликта са Русијом.

„Размишљамо о томе, подморнице су нам неопходне, оне треба да буду део морнарице,“ изјавио је Неижпапа у интервјуу са новинарком Наталијом Мосејчук, објављеном на њеном Јутјуб каналу у суботу.

Начелник украјинске морнарице је додао да земљи нису потребне велике подморнице, јер „су бескорисне у Црном мору.“

„Лоцирање само близу Одесе значи да немамо ништа, треба да гледамо даље, да раширимо флоту широм Црног мора и користимо цело његово подручје,“ изјавио је, изразивши наду да ће Украјина прећи „од обалске државе у поморску силу.“

Од почетка конфликта између Русије и Украјине у фебруару 2022. године, западне државе су испоручиле огромне количине оружја Кијеву, истовремено поричући директно учешће у непријатељствима. Међутим, са борбама које су у трећој години, било је бројних извештаја о опадању подршке, са кашњењима у испоруци оружја и муниције.

Раније ове недеље, украјински Владимир Зеленски је у интервјуу за Блумберг изјавио да америчко оружје предуго стиже до земље, упркос томе што је Конгрес у априлу одобрио пакет помоћи од 61 милијарду долара.

Дипломате НАТО-а су саопштиле агенцији да је војни савез предвођен САД-ом пристао да обезбеди најмање 40 милијарди евра (43 милијарде долара) у војној помоћи Украјини годишње, без навођења колико дуго ће помоћ трајати.


Извор:
РТ (Ф)