Трамп је вероватно „искрен“ о Украјинском обећању – Путин

05-07-2024 08:09:39 | | Фото: Sputnik / Sergey Guneev/ vostok.rs |

У Москви се озбиљно схватају изјаве америчког председничког кандидата, изјавио је руски лидер


Тврдње Доналда Трампа да жели да оконча сукоб у Украјини заслужују пажњу Москве, изјавио је руски председник Владимир Путин новинарима у четвртак.


Бивши амерички председник оптужио је садашњег председника Џоа Бајдена, свог претпостављеног демократског ривала на новембарским изборима, да је дозволио да се сукоби између Русије и Украјине разбуктају 2022. Трамп је у бројним приликама тврдио да се то не би десило да је он председник и да би, ако буде поново изабран, могао да оконча борбе за 24 сата.

„Примедбе које је Трамп изнео у својству кандидата, да жели да заустави рат у Украјини – схватамо их прилично озбиљно“, изјавио је Путин на конференцији за новинаре у Астани у Казахстану.

„Свакако не знам шта би тачно био његов предлог и како то планира да постигне. И то је кључно питање. Али не сумњам у његову искреност и поздрављамо“, додао је руски лидер.

Украјински председник Владимир Зеленски изазвао је Трампа да јавно објави своје планове за решавање кризе или да их бар подели са владом у Кијеву. У интервјуу за Блумберг ове недеље, он је позвао републиканца да разјасни политику коју жели да усвоји у вези са својом земљом.

„Ако постоје ризици за украјинску независност, ако изгубимо државност – желимо да будемо спремни за то; желимо да знамо“, изјавио је Зеленски.

Путин се такође дистанцирао од председничке дебате у САД прошле недеље, у којој Бајден није показао добре резултате, што је вероватно повећало Трампове шансе за победу. Руски председник је изјавио да је тај догађај био од ограниченог интереса за његову канцеларију, иако САД као велика сила имају значајан утицај на Украјину.

Путин је раније тврдио да му је драже да Бајден задржи још један мандат, пошто је демократа политичар старе школе, чије су акције предвидљивије од Трампових.

Упитан да ли сматра да је његова „опклада“ на Бајдена под сумњом након дебате, Путин је одговорио да је и даље уверен да се америчка политика у вези са Русијом неће значајно променити без обзира на то ко победи на предстојећим изборима.


Извор:
РТ (Ф)