Налазите се на страници > Почетна > Политика > Орбан у посети Русији

Орбан у посети Русији

05-07-2024 12:59:39 | | Фото: Twitter / Viktor Orban/ vostok.rs |

Мађарски премијер слетео је у Москву где планира да се састане са руским председником Владимиром Путином како би разговарао о украјинском сукобу


Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је у Москву, где ће се, како се очекује, састати са руским председником Владимиром Путином како би разговарали о начинима за решавање украјинског сукоба.


Орбанов долазак најавио је његов секретар за штампу Берталан Хаваси, који је навео да је мађарски лидер дошао у Русију „у оквиру мировне мисије“.

Раније је један број највиших званичника ЕУ отворено критиковао Орбанове планове да посети Русију, а председник Европског савета Шарл Мишел осудио је то путовање и инсистирао да Мађарска „нема мандат да сарађује са Русијом у име ЕУ“. Ове године Будимпешта је преузела ротирајуће председавање ЕУ.

Орбан је, међутим, тврдио да му није потребан никакав мандат да би промовисао мир, напомињући да се његови разговори не могу сматрати званичним преговорима. Он је такође признао да његова земља има ограничен политички утицај и да ће мировне преговоре за решавање украјинске кризе највероватније водити веће силе.

Али можемо бити добро оруђе у рукама Бога, можемо бити добро оруђе у рукама људи који желе мир“, изјавио је премијер уочи посете.

Говорећи за Кошут радио у петак ујутро, Орбан је такође објаснио да се нада да ће убедити и Украјину и Русију у потребу да раде заједно и крену на „дуго путовање које би могло да се заврши прекидом ватре и мировним преговорима“.

Раније ове недеље, Орбан је такође отпутовао у Кијев, где је позвао украјинског Владимира Зеленског да размотри моментални прекид ватре.

Његов предлог је, међутим, наишао на одбијање. Након путовања, Орбан је изјавио да је Зеленски имао „неке сумње“ у вези са сугестијом за прекид ватре и да му се „није много допало“ због свог „лошег искуства у прошлости са прекидима ватре“.

Кијев је дуго инсистирао на томе да сукоб са Русијом треба да буде решен у складу са „формулом мира“ Зеленског - програмом од десет тачака који позива на потпуно повлачење руских снага са територија које Кијев тврди као своје, исплату репарација и међународни трибунал за ратне злочине за руско руководство.

Москва је одбацила план Зеленског као удаљен од стварности и инсистирала је да се сви мировни преговори морају водити узимајући у обзир „реалност на терену“.

Прошлог месеца Владимир Путин је представио сопствени сет услова за почетак преговора о прекиду ватре. То укључује потпуно повлачење Украјине са свих руских територија, укључујући Доњецку и Луганску Народну Републику и регионе Херсон и Запорожје, као и правно обавезујуће гаранције које гарантују да Украјина никада не уђе у НАТО.


Извор: РТ (Ф)