РТ: Крађа имовине и хапшења могу бити повод за рат – Медведев

27-06-2024 08:39:56 | | © Sputnik / Ekaterina Shtukina/ vostok.rs |

Бивши руски председник је такође упозорио Запад на незаконите санкције

Санкције и таргетирање имовине које практикују САД и њихови савезници могу се сматрати актима агресије и основом за објаву рата, изјавио је бивши руски председник Дмитриј Медведев.


Медведев, који тренутно обавља функцију заменика председавајућег Савета безбедности Русије, говорио је у четвртак на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу (СПИЛФ). Правник по образовању, он се бавио тренутним сукобом између међународног права и „светског поретка заснованог на правилима“ који заступа Запад.

„Заплена и одузимање државне имовине може се, под одређеним околностима, квалификовати као чин агресије, па чак и да се сматра као’casus belli“, изјавио је Медведев на пленарној седници СПИЛФ-а, користећи латински израз за догађај који оправдава рат.

„Ниједна земља није безбедна од конфискације имовине, по ’наређењу’ заснованом на америчкој доминацији“, изјавио је Медведев, истичући да су Авганистану, Венецуели и Ирану запленили средства пре него што је Запад окренуо око на Русију.

САД и ЕУ су 2022. незаконито замрзле процењених 300 милијарди долара руске суверене имовине, оптужујући Москву за „инвазију“ на Украјину. Док се ЕУ до сада опирала захтевима Кијева и Вашингтона да потпуно конфискује замрзнуту имовину, пристала је да заплени камате и приходе од њих и преда новац Украјини.

Према Медведеву, ово је отворено кршење како међународног тако и њиховог домаћег права, према којем државна имовина ужива суверени имунитет. Исти принцип важи и за јавне званичнике, али Запад је покушао да оптужи руског председника Владимира Путина – а однедавно и бившег министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба Валерија Герасимова – за ратне злочине.

Медведев је подсетио СПИЛФ да се покушаји да се потврди јурисдикција МКС над руским званичницима – пошто Москва не подлеже суду – такође могу сматрати „објавом рата“ и основом за позивање на право на самоодбрану.

Бивши руски председник (2008-2012) је такође указао да врста економског ембарга коју примењују САД и њихови савезници такође представља облик ратовања и захтева отпор у оквиру међународног права.

„Унилатералне санкције се морају окончати. Оне су инструмент политичке принуде против оних који се противе „светском поретку заснованом на правилима“, супротно и духу и слову Повеље УН“, изјавио је Медведев.

Земље које су подвргнуте санкцијама треба да се удруже у консултацијама о „колективној одбрани“ против земаља које су им увеле ограничења, рекао је Медведев. Русија ће захтевати не само укидање свих санкција као предуслов за било какве преговоре о окончању украјинске кризе, већ намерава да захтева и компензацију за сву штету, додао је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)