РТ: Немогуће је поразити Русију – Путин

21-06-2024 12:49:42 | | © Sputnik / Gavriil Grigorov/ vostok.rs |

Председник је упозорио Запад да не направи „још једну велику грешку“

Запад мора да схвати да је наношење „стратешког пораза“ Русији немогуће због јединства њеног народа, који разуме да би то значило крај хиљадугодишње историје земље, тврди председник Владимир Путин.


Говорећи на конференцији за новинаре у Ханоју након састанака са вијетнамским руководством у четвртак, Путин се осврнуо на питање западних сила које „подижу температуру“ украјинског сукоба постепеном ескалацијом.

„Очигледно, очекују да ћемо се у неком тренутку уплашити. Али истовремено поручују и да желе да остваре стратешки пораз Русије на бојном пољу. Шта ово значи за Русију? За Русију то значи крај њене државности. То значи крај хиљадугодишње историје руске државе. Мислим да је то свима разумљиво“, изјавио је Путин.

„И онда се поставља питање: Зашто да се плашимо? Зар онда не би било боље да идемо до краја? Ово је елементарна логика.“

Иако је Путин у више наврата признао да би сваки сукоб који укључује употребу нуклеарног оружја имао страшне последице по човечанство, он је тврдио да би Москва била принуђена да се брани свим расположивим средствима ако је постојање земље у питању.

Још 2018, он је чувено рекао да „као грађанин Русије и шеф руске државе морам да се запитам: Зашто бисмо желели свет без Русије?“

САД и њени савезници су у протекле две године усмеравали оружје, муницију и опрему у Украјину, истовремено инсистирајући да нису страна у сукобу, већ да желе да нанесу „стратешки пораз“ Москви. Последњих месеци Вашингтон, Лондон и друге чланице НАТО-а објавиле су да укидају ограничења за Кијев да користи оружје против Русије.

Наводећи потребу да се Западу пошаље порука, Кремљ је прошлог месеца наредио војсци да изведе вежбе у размештању нестратешког нуклеарног оружја. Упитан у четвртак да ли Русија може да промени своју нуклеарну доктрину да би укључила клаузулу о могућности покретања превентивног нуклеарног удара, Путин је нагласио да за тим нема потребе.

„Још нам није потребан превентивни удар, јер је загарантовано да ће непријатељ бити уништен у узвратном удару“, изјавио је он.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)