Нови генерални секретар НАТО-а

21-06-2024 06:21:35 | | Фото: Nicolas Economou/Getty Images/ vostok.rs |

Холандски политичар Марк Руте обезбедио је сагласност свих чланица блока да смени Јенса Столтенберга


Привремени премијер Холандије Марк Руте изабран је за следећег генералног секретара НАТО-а. Он ће наследити Јенса Столтенберга, који је предводио војни блок од 2014. године.


Румунски председник Клаус Јоханис најавио је своју кандидатуру за тај посао у марту, шест месеци након што је Руте започео своју кампању, али је у четвртак обавестио блок да се повлачи из разматрања.

Само је Мађарска подржала Јоханиса, али је премијер Виктор Орбан у уторак објавио да је постигао договор са Рутеом.

Чини се да је НАТО у овом тренутку решио питање сукцесије пре свог јулског самита у Вашингтону, где ће блок прославити своју 75. годишњицу. Очекује се да ће Руте преузети своје дужности 2. октобра. Међутим, нису сви позитивно реаговали на ту вест.

„Тврдо сам НЕ за Рутеа“, изјавио је Ричард Гренел, бивши вршилац дужности директора америчке националне обавештајне службе и од поверења бившег председника Доналда Трампа. „Председник Сједињених Држава у јануару 2025. изабраће генералног секретара НАТО-а“, додао је Гренел.
Рутеови критичари су истакли да током својих 14 година владања петом по величини економијом ЕУ није успео да испуни циљ НАТО-а да војна потрошња износи 2% холандског БДП-а. Исто тако, он није водио оштру кампању у вези источне Европе, где би кандидат који је оштрији према Русији био пожељнији.

Столтенберг је на челу блока већ деценију. Мандат му је продужен четири пута због несугласица око сукцесије. Због сукоба у Украјини 2022. његов мандат је продужен до септембра 2023., што је поново померено на прошлогодишњем самиту у Виљнусу.

У међувремену, Руте је и даље привремени премијер Холандије. Он је распустио холандску владу прошлог јула, након што се његова коалиција распала због имиграционе политике. Победници избора у децембру 2023. још нису успели да формирају владу.


Извор: РТ (Ф)