ФСБ открио број спречених терористичких напада

11-06-2024 06:10:50 | | Фото: Спутник / ФСБ/ vostok.rs |

У централном делу земље обуздане су активности 32 међународне терористичке ћелије, изјавио је директор ФСБ Александар Бортников.


Укупно 134 терористичка и саботажна акта спречена су у централној Русији од избијања сукоба између Москве и Кијева, изјавио је директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников.


Безбедносне агенције земље такође су обуздале активности 32 међународне терористичке ћелије од фебруара 2022, објавио је Бортников у уторак, током виртуелног састанка Националног антитерористичког комитета (НАК).

Групе, за које је тврдио да су углавном састављене од миграната из централне Азије, планирају нападе на кључну инфраструктуру и на подручја масовних окупљања, додао је он.

Украјина, „уз подршку САД и других земаља НАТО-а, појачава своје напоре да организује терористичке нападе и саботаже на руској територији, покушавајући да ослаби логистичку подршку руској војсци и изазове панику међу становништвом“, изјавио је директор ФСБ-а.

„Украјинске и западне обавештајне службе проширују круг могућих извршилаца, регрутованих да почине злочине високог профила унутар Русије“, изјавио је Бортников. Кијев и његови страни подржаваоци такође помажу „међународним терористичким организацијама“ које обучавају и обезбеђују опрему тим људима, додао је он.

Према речима директора службе безбедности, главне мете регрутовања украјинских и западних агенција су млађи људи и радници мигранти, изјавио је он.

„Живан пример [таквих активности] је умешаност украјинске војне обавештајне службе у терористички напад на Крокус Сити Хол у близини Москве“, изјавио је директор ФСБ-а.


Извор: РТ (Ф)