Зеленски није тај који управља Украјином – Тајмс

10-06-2024 04:56:39 | | Фото: Metin Aktas/Getty Images/ vostok.rs |

Његов шеф кабинета Андреј Јермак је де факто владар државе, тврдили су критичари агенцији


Више украјинских званичника пожалило се Тајмсу на растућу моћ шефа кабинета Владимира Зеленског Андреја Јермака, за кога тврде да де факто управља Украјином.


Овај 52-годишњак је раније описан као „десна рука Зеленског“ и „украјински прави посредник моћи“. Званичници у Кијеву који су разговарали са британским издањем сада тврде да је он постао нешто више.

„Јермаков ауторитет је надмашио ауторитет свих изабраних украјинских званичника чак и председника“, написао је Максим Такер из Тајмса у чланку објављеном у петак. „Неки извори су отишли ​​толико далеко да су га у низу интервјуа описали као „де факто лидера државе“ или „потпредседника Украјине“.

Такер је тврдио да је разговарао са „високом владом, војском, органима за спровођење закона и дипломатским изворима“, од којих су многи тражили анонимност. Он је описао Јермака као „највећу ману“ Зеленског, а његово понашање као „жеђ за моћи“.

„Забринутост расте да се Зеленски све више ослања на шачицу подлидних домаћих гласова“, приметио је Такер, док се број људи који имају директан приступ њему смањује док се Јермаков тим шири.

„Велика грешка Зеленског је била што је поверио толики ауторитет Јермаку, који је очигледно опијен влашћу“, изјавила је Дарија Калењук, извршна директорка Акционог центра за борбу против корупције.

Војни званичници су такође окривили Јермака да је организовао отпуштање генерала Валерија Залужног у фебруару, јер га је видео као ривала. Портпарол канцеларије Зеленског је то демантовао, изјавивши да Залужни није отпуштен, већ је унапређен у амбасадора у Великој Британији, „што означава висок ниво поверења“.

Портпарол председничке канцеларије, коју Јермак води, одбацио је све критике на рачун шефа кабинета као „пропагандне нападе“. Јермак има „директан, али ефикасан стил управљања“, изјавили су они, који је донео успехе као што је швајцарски „самит мира“ следеће недеље.

Зеленски „је тај који доноси све кључне одлуке“, инсистирао је портпарол.

Јермак је бивши филмски продуцент кога је Зеленски – глумац који је постао политичар – довео у владу 2019. Он је недавно почео да улази у центар пажње, присуствујући „Самиту демократије“ у Данској заједно са бившим генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фог Расмусеном, који је и сам плаћени саветник украјинске владе.

„Међународна радна група за питања безбедности и евроатлантске интеграције Украјине“ Јермака и Расмусена је била та која је прва предложила укидање свих ограничења на употребу западног оружја које је испоручено Кијеву, што је брзо појачао бивши британски премијер Борис Џонсон. Тачка разговора се затим проширила на престонице НАТО-а све док Бела кућа на крају није пристала на то.


Извор: РТ (Ф)