Шолц и Макрон припадају „пепелишту историје“ – Медведев

10-06-2024 04:53:15 | | Фото: Sputnik / Ekaterina Shtukina/ vostok.rs |

Немачки и француски лидери требало би да се повуку након што су претрпели штетне поразе на изборима за ЕУ, тврди бивши руски председник


Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон требало би да напусте политику након што су њихове странке претрпеле штетне неуспехе на изборима за Европски парламент, сматра бивши руски председник Дмитриј Медведев.


Предвиђено је да Шолцова Социјалдемократска партија (СПД) левог центра заврши на трећем месту на кључном гласачком листићу, иза Хришћанских демократа десног центра и десничарске Алтернативе за Немачку (АфД).

Очекује се да ће Макронова коалиција Бесоин д’Еуропе освојити мање од половине гласова које је добила десничарска партија Национални скуп повезана са Марин ле Пен, што је навело француског председника да распише ванредне парламентарне изборе након што су прелиминарни резултати објављени у недељу.

У објави на друштвеним мрежама у понедељак, Медведев је тврдио да исход доказује да Шолца и Макрона „нико не поштује“. Бивши руски лидер је повезао лош учинак на гласачкој кутији са „идиотском економском и миграционом политиком“ коју воде двојица лидера и њиховом подршком Украјини „по цену [својих] грађана“.

„Време је за пензију. До пепелишта историје!” изјавио је Медведев, који тренутно обавља функцију заменика председника Савета безбедности Русије.

Вјачеслав Володин, председник доњег дома руског парламента, раније је позвао Шолца и Макрона да поднесу оставке и да „престану да жртвују грађане својих држава“.

Званичници у Москви оптужили су лидере земаља ЕУ да су издали интересе свог становништва у корист геополитичких циљева САД. Одговарајући на украјинску кризу 2022. године, блок је обећао да ће војно подржати Кијев „колико год буде потребно“ и увео низ економских санкција Русији. Најважније је да је Брисел подстакао земље ЕУ да престану да купују руски природни гас.

Велики потрошачи, као што је Немачка, муче се да замене јефтино руско гориво за гасоводе другим изворима, укључујући обновљиве и скупи течни природни гас. Амерички произвођачи ЛНГ-а су од тада преузели велики удео на европском тржишту. Повећање цена енергије приморало је многе енергетски интензивне компаније да се иселе из ЕУ или да се потпуно затворе.


Извор: РТ (Ф)