РТ: НАТО припрема трупе за потенцијални сукоб са Русијом – Телеграф

04-06-2024 10:05:08 | | © Sean Gallup / Getty Images/ vostok.rs |

Људи и оружје ће можда морати да буду распоређени широм Западне Европе, тврди високи генерал

НАТО ради на плановима да у случају рата са Русијом појури десетине хиљада америчких војника дужкопнених коридорау западној Европи, изјавио је виши стратег за Телеграф.


Прошле године су се чланови војног блока предвођеног САД сложили да задрже 300.000 војника спремних за распоређивање, наводно као одговор на потенцијални руски напад. Међутим, вежбе обуке су откриле бирократију и инфраструктурна уска грла која спречавају брзи трансфер особља и материјала широм континента.

Војно руководство НАТО-а стога ради на томе да обезбеди да проток трупа не буде заустављен вероватним руским ударима на луке које америчка војска користи за истовар свог терета, известио је у уторак Телеграф.

„Јасно је да огромне логистичке базе, какве познајемо из Авганистана и Ирака, више нису могуће јер ће бити нападнуте и уништене веома рано у конфликтној ситуацији“, изјавио је генерал-потпуковник Александар Солфранк, шеф логистичке командеЗаједничке команде за подршку и омогућавање(ЈСЕЦ)НАТО-а.

Примарни пут за америчке трупе у случају рата са Русијом био би преко холандске луке Ротердам до Немачке и Пољске, наводи се у извештају. Алтернативни коридори из Италије, Грчке и Турске водили би кроз Словенију и Хрватску до Мађарске и кроз Бугарску и Румунију. Такође се планира укључивање Норвешке, Шведске и Финске за резервну логистику.

САД и њихови савезници тврде да би Москва могла да нападне НАТО и да ће слање оружја Украјини за борбу против Русије помоћи да се тај исход заустави или спречи. Москва је негирала да има такве намере и оптужила је западне владе да стварају лажне претње како би обмануле своје становништво у вези са сукобом у Украјини.

Руски званичници описали су непријатељства са Украјином као заступнички рат који су покренуле Сједињене Америчке Државе са циљем подривања руског развоја, у којем украјински војници служе као „топовско месо“, док оружје, обавештајне податке, обуку и планирање доприноси Запад.

Директан сукоб са НАТО-ом био би егзистенцијална претња Русији, сматра Москва, с обзиром на супериорност блока у конвенционалним снагама. Сходно томе, сваки такав сукоб би оправдао распоређивање нуклеарног оружја у складу са руском нуклеарном доктрином, упозорава се.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)