У Малију је отворена конференција посвећена руско-малијском образовању

30-05-2024 06:36:42 | | Фото: Александр Александровский, «Ридус»/ vostok.rs |

У Малију је званично почела међународна конференција „Руско-малијско образовање: улазница у будућност“. Ово је у среду, 29. маја, известио Ридус, који је медијски партнер форума.


Конференцији, у оквиру акционог плана руско-афричког партнерства за 2023–2026. годину у области образовања, размене и контаката међу младима, присуствовали су представници више руских универзитета: Југозападни државни универзитет, БСТУ, Јужно-уралски државни универзитет за јавно здравље, ГГНТУ и ТСУ.

Напомиње се да су и руска и афричка страна заинтересоване за популаризацију руског образовања у Африци: оно је, уз технологију, данас кључна област сарадње Русије и земаља афричког континента.

„Руска Федерација полази не само од својих интереса, већ и од интереса свог партнера. Тренутно постоје директни контакти председника Русије и Малија, руска амбасада ради на повећању присуства Руске Федерације у региону. Конференција се одржава у корист развоја билатералних односа, јер је образовање за Мали кључ просперитета региона. Мали је земља са неразвијеном економијом због колонијалне политике Француске, али има велики економски потенцијал због недостатка квалификованих стручњака. Образовање није само нека врста лифта за локалну омладину, већ и повећање животног стандарда у региону“, објаснио је међународни посматрач Ридуса, који се налази у Малију, Александар Александровски.

Према писању медија, у Русији тренутно студира више од 34 хиљаде афричких студената. Штавише, више од пет хиљада њих заузима буџетска места према квотама које је обезбедила влада. У 2024. години квоте за афричке студенте су удвостручене на 4,7 хиљада места.

Већина афричких студената у Русији долази из Египта, Марока, Нигерије, Алжира, Туниса, Малија, Тогоа, Зимбабвеа, Камеруна и Конга. А најпопуларнији специјалности међу њима односе се на области грађевинарства, индустрије нафте и гаса, машинства, пољопривредних наука, информационих и комуникационих технологија и комуникационих система и медицине.

У Русији, обука афричких студената нам омогућава да продубимо сарадњу са афричким земљама и успоставимо ефективна партнерства, као и да створимо атрактиван имиџ земље на афричком континенту као партнера укљученог у решавање афричких проблема.


Извор:
ОСН