Проглашени победници 11. НИС олимпијаде из руског језика

26-05-2024 02:02:51 | | Фото: НИС/ vostok.rs |

Такмичење окупило 110 ученика из Србије и региона


Финале једанаесте НИС Олимпијаде знања из руског језика одржано је по први пут на Филозофском факултету у Нишу, уз подршку компаније НИС, у оквиру програма „Енергија знања“.

Олимпијада знања из руског језика, која је део званичног календара такмичења Министарства просвете Републике Србије, у последњем кругу такмичења окупила је 110 учесника, узраста од седмог разреда основне до четвртог разреда средње школе из Србије, Босне и Хрецеговине и Црне Горе. У оквиру финала олимпијаде најбољи од 700 учесника првог круга такмичења надметали су се у четири категорије. Након завршетка такмичарског дела, уследило је проглашење победника, уз свечану доделу награда и статуа најбољима, праћено наступом хора Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша.

Победници по категоријама су: I категорија: прво место Милица Костић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Опову, друго место Наташа Николић из Основне школе „Бора Станковић“ у Каравукову, треће место Марија Јакимова из Основне школе „Георги Димитров“ у Босилеграду. II категорија: прво место Јована Кнежевић из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу, друго место Сташа Каралеић из Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу, треће место Лазар Лопушина из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу. III категорија: прво место Наташа Станковић из Гимназије Врњачка бања, друго место Ива Стевановић из XIII београдске гимназије, треће место Јована Бугарин из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу. IV категорија: прво место Александра Олоанцева из Гимназије „Михајло Петровић Алас“ у Београду, друго место Марија Котељникова из Прве београдске гимназије, треће место Варвара Јермолајева из Гимназије „Михајло Петровић Алас“ у Београду. Апсолутни победник Олимпијаде је Милица Костић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Опову, ученица која је освојила највећи број бодова на такмичењу.

Ова олимпијада знања организована је у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу и Славистичким друштвом Србије, док Олимпијаде знања из руског језика НИС организује од 2013. године, са изузетком 2020. године, када такмичење није одржано услед пандемије.

Додатна информација:

Кроз програм „Енергија знања“ НИС доприноси развоју образовања и побољшању услова за рад у образовним институција широм Србије. Између осталог, НИС је подржао реализацију пројекта двојезичне наставе у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ и Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду, као и у Гимназији у Алексинцу. НИС је до сада опремио и 23 кабинета за руски језик у школама чији су ученици на Олимпијадама знања остварили запажене резултате. За свој допринос развоју образовања у Србији, НИС је прва компанија добитник престижне „Светосавске награде“ коју додељује Министарство просвете Републике Србије.