САД прете санкцијама немачким банкама – Ројтерс

21-05-2024 08:15:53 | | Фото: Getty Images / Chip Somodevilla/ vostok.rs |

Министарка финансија је позвала финансијске институције да се придржавају ограничења за Русију или да се суоче са казнама


Руководиоци немачких банака морају да повећају поштовање санкција Русији и да обуставе све напоре да их заобиђу, упозорила је у уторак министарка финансија САД Џенет Јелен током састанка са банкарима у Франкфурту, преноси Ројтерс.


Амерички званичник је наводно нагласила да Русији не сме бити дозвољено да набавља „осетљиву робу“ да би помогла њеној војној операцији у Украјини, и упозорила да Вашингтон сада има овлашћење да удари стране банке секундарним санкцијама ако се верује да помажу руској војсци.

„Позивам све институције овде да предузму појачане мере усклађености и да повећају ваш фокус на покушаје утаје Русије“, изјавила је Јелен, упозоравајући да би они који то не учине могли бити спречени да користе амерички долар.
Јелен је сугерисала да Русија сада „очајнички жели“ да добије критичну робу од Немачке и САД, и да те земље морају „остати на опрезу да спрече способност Кремља да снабдева своју одбрамбену индустријску базу и да приступи нашим финансијским системима да би то урадили“.

Раније овог месеца, Ројтерс је такође известио да је Министарство финансија САД запретило да ће прекинути приступ Рајфајзен Банк Интерннешенел (РБИ) америчком финансијском систему због наставка активности у Русији.

Аустријски кредитор је једна од ретких страних банака која тек треба да обустави пословање у Русији упркос западним санкцијама. Међутим, у писму које је Ројтерс видео, заменик америчког министра финансија Воли Адејемо упозорио је да континуирано присуство РБИ-ја у Русији угрожава националну безбедност САД и предложио да се ограничи њен приступ америчком долару.

Након упозорења, РБИ је најавио да више неће ширити своје пословање у Русији, док је портпарол групе изјавио да је "значајно смањила" своје присуство у земљи како би ублажила ризике од санкција.

„РБИ ће наставити да ради на деконсолидацији своје руске подружнице“, изјавио је портпарол Ројтерсу.

Европска централна банка је такође извршила притисак на све банке у еврозони да убрзају свој излазак из Русије или се суоче са америчким санкцијама – и наложила им да до следећег месеца поднесу „акциони план“ у којем ће бити описано како ће обуставити своје пословање у земљи.


Извор: РТ (Ф)