РТ: Руским медијима забрањено је истицање националних симбола на Олимпијским играма

17-05-2024 07:02:25 | | © Sputnik / Grygory Sysoev/ vostok.rs |

Иста ограничења важе за гледаоце и љубитеље спорта који присуствују Летњим играма у Паризу

Међународни олимпијски комитет (МОК) забранио је новинарима који прате овогодишње Летње игре у Паризу да приказују националне симболе Русије и Белорусије, пренео је у петак ТАСС, позивајући се на портпарола те организације.


Руским и белоруским спортистима је ове године дозвољено да учествују на Олимпијским играма само под неутралним статусом. Портпарол је напоменуо да према смерницама МОК-а то значи да ће им бити забрањено истицање било каквих националних симбола, укључујући националну заставу, државни грб, било какве војне симболе, боје Георгијевске ленте или свирање државне химне.

„Исто важи и за медијско особље, као и за све гледаоце, како је наведено у документу“, изјавио је портпарол.

МОК је првобитно забранио руским и белоруским спортистима да се такмиче на међународном нивоу након избијања сукоба у Украјини у фебруару 2022. У децембру прошле године, међутим, тело је уклонило општу забрану и донело одлуку да ограничен број појединаца из две земље може да учествује на Олимпијским играма под неутралном заставом. Руски и белоруски тимови остали су забрањени, а тело је саопштило да руски државни званичници неће бити позивани на утакмице.

МОК је такође поставио низ ограничења за квалификовање. На пример, спортисти који су јавно подржали војну операцију Москве или су на неки начин повезани са руском војском не би смели да учествују на Играма.

МОК је у марту саопштио да је максималан број Руса који могу да се квалификују за Олимпијске игре у Паризу 55, док је Белорусија ограничена на 28 спортиста. Такође је речено да спортистима из обе земље неће бити дозвољено да учествују у традиционалној паради на церемонији отварања. Очекује се да ће то бити догађај на отвореном са спортистима који ће путовати чамцима низ реку Сену неколико километара ка Ајфеловом торњу.

Москва је критиковала ограничења која је МОК ставио њеним спортистима. У марту је портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да су мере МОК-а усмерене на руске спортисте „апсолутно супротне“ идеологији олимпијског покрета и да „уништавају олимпијске идеале“.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)