Чешки лидер позвао на окончање сукоба у Украјини

15-05-2024 04:55:41 | | Фото: Sean Gallup / Getty Images/ vostok.rs |

Наивно је мислити да Кијев може да поврати од Русије све територије на које тврди да су своје, тврди чешки председник Петр Павел


Русија и Украјина треба да прекину свој сукоб и да се укључе у преговоре, изјавио је чешки председник Петр Павел, истичући да дипломатски процес мора да укључује и Кијев и Москву.


У интервјуу за Скај њуз у уторак, Павел, који је раније био председник Војног комитета НАТО-а и начелник Генералштаба Чешке Републике, изразио је сумњу да Украјина може да оствари јасну победу над Русијом.

„Морамо бити реални. Било би наивно рећи да Украјина у догледно време може у потпуности да поврати контролу над територијама. Русија се неће одрећи територије коју сада окупира“, изјавио је он, мислећи на четири бивше украјинске територије које су гласале за придруживање Русији у јесен 2022. године, као и на Крим, који је то учинио неколико година раније.

Павел је нагласио да „треба да зауставимо рат, а затим да започнемо преговоре о будућем аранжману“. Он је сугерисао да би „можда дошло до неке врсте компромиса“, али је упозорио да би то било недостижно без учешћа Украјине, Русије и других земаља које би могле да буду гаранти споразума.

Чешки председник је изјавио да, иако Запад има довољно ресурса да подржи украјинску војску, НАТО не може директно да интервенише на бојном пољу јер би то изазвало директан сукоб са Русијом.

На питање да ли верује да би Украјина на крају могла да се придружи војном блоку који предводе САД, Павел је одговорио потврдно, додајући, међутим, да „морамо да дођемо до неке врсте решења, да обновимо мир у региону, а онда можемо говори о потенцијалном чланству Украјине“.

Он се такође осврнуо на руску офанзиву у области Харков, напомињући да је то „резултат дугих припрема“ и да се Украјина већ дуго припрема за то тражећи од Запада још оружја. Ипак, он је тврдио да је Запад био „преопрезан са нашим испорукама наоружања” Кијеву, упозоравајући да би Украјина могла „на крају изгубити рат”.

Украјински званичници су дуго упозоравали да ће се борити да обуздају Русију ако започне велику офанзиву. Протеклих дана руско министарство одбране известило је о напредовању у пограничној области Харков, тврдећи да је заузело неколико насеља.


Извор: РТ (Ф)