„Нема“ договора између Москве и Кијева – Лондон

14-05-2024 11:39:46 | | Фото: Global Look Press / Martyn Wheatley/ vostok.rs |

„Једноставно нећемо дозволити да се то деси“, изјавио је Грант Чапс, говорећи о било каквим уступцима Русији.


Британија неће подржати било какво решење текућег сукоба између Русије и Украјине које укључује оно што она види као уступке Москви, изјавио је у уторак министар одбране Грант Чапс радију Тајмс.


Велика Британија је међу највећим донаторима оружја Кијеву. Последњих недеља Лондон је појачао своју реторику саопштивши да би британско оружје испоручено Украјини могло да се користи за нападе дубоко у Русији. Москва је недавно позвала амбасадора Велике Британије у вези са тим и упозорила на могућу одмазду, укључујући нападе на „било које британске војне објекте и опрему“ у Украјини и шире.

Раније у уторак, Чапс је потврдио да би Кијев могао да употреби оружје које је испоручила Британија за напад на руско полуострво Крим. Лондон сматра да је регион, који се придружио Русији 2014. након референдума, „интегралним делом Украјине“, навео је министар одбране.

На питање Тајмс радија о томе да ли ће Лондон размотрити било какав споразум између Москве и Кијева, Чапс је једноставно одговорио: „Не. Затим је даље прецизирао да Велика Британија не види „уопште нема смисла“ у убеђивању или „гурањем“ Украјине да прихвати било какве мировне услове и „да се одрекне неке своје територије“.

Осим Крима, четири друге бивше украјинске територије – две републике Донбас и области Херсон и Запорожје – придружиле су се Русији у јесен 2022. након низа референдума. Кијев је референдуме означио као „лажне“ и тврди да су украјинска сва четири региона и Крим.

Чапс је у уторак изјавио да је једини начин да се оконча сукоб наношење војног пораза Русији. „Не мислим да је уопште могуће да [руски председник Владимир] Путин победи у овом рату“, изјавио је он, позивајући на повећање испоруке оружја Украјини.

„Врло, веома је важно да САД следе вођство Велике Британије. Запамтите: управо смо повећали наше донације за Украјину ове године на 3 милијарде фунти (3,78 милијарди долара), наш највећи пакет икада“, изјавио је министар одбране, позивајући се на ранију најаву премијера Ришија Сунака.

Чапс је такође индиректно упоредио модерну Русију са нацистичком Немачком изјавивши дасмо били у овој позицији и раније у Европи и једноставно нећемо дозволити да се то понови“.

„Ако насилнику попут Путина дате центиметар, он ће проћи миљу. У овом случају, вероватно ће узети доста, не само Украјину. Нисам сигуран да ће се ни ту зауставити“, додао је Чапс.

У годинама пре Другог светског рата, сматра се да су западне нације настојале да умире Адолфа Хитлера, пре свега преко злогласног Минхенског споразума из 1938. године, према којем су Немачка, Италија, Велика Британија и Француска приморале Чехословачку да преда своје пограничне регионе Немачкој. .

Русија је током сукоба више пута изјављивала да су њени циљеви да заштити народ Донбаса од прогона од стране Кијева и да обезбеди сопствену безбедност у светлу сталног ширења НАТО-а ка својим границама. Москва је такође више пута указивала на националистичку природу постмајданских влада у Кијеву које подржава Запад и које су прогониле мањине које говоре руски у Украјини.


Извор: РТ (Ф)