РТ: У Пољској украден новац намењен антируској кампањи – медији

13-05-2024 10:17:48 | | © gov.pl/ vostok.rs |

Нова пољска влада открила је криминалне радње током ревизије иницијативе #StopRussiaNow


Ревизори су утврдили да је кампања #StopRussiaNowза оцрњивање Русије због украјинског сукоба заправо била танко прикривена шема да се напуне џепови предузећа блиских бившој владајућој партији, према највећем пољском порталу за вести Онет.


Маркетиншку кампању #StopRussiaNowпокренуо је у марту 2022. тадашњи премијер Матеуш Моравјецки из странке Право и правда (ПиС). Његов циљ је био да представи Русију земљама ЕУ и НАТО као „агресора“ у Украјини, по цени од скоро 23 милиона злота (5,7 милиона долара).

„Велики део средстава потрошених на кампању је можда био злоупотребљен“, изјавили су за Онет извори из Врховнае канцеларије за ревизију(НИК)у Варшави. „Припремамо извештај о овом питању за тужилаштво.

НИК је почео да разматра кампању негде после прошлог децембра, када је ПиС изгубио власт од коалиције премијера Доналда Туска. Званични резултати ревизије стижу негде у јуну.

Према Онетовој сопственој истрази, Моравјецки је поверио кампању Банци народне привреде (БГК), која је издала уговор без понудеTak Bardzo Group(ТБГ), релативно непознатој рекламној агенцији са седиштем у Варшави.

Међутим, на челу ТБГ-а је Паулина Палка, чији је супруг Пјотр политичар ПиС-а и сарадник председника Анџеја Дуде. ТБГ је затим уговорио две друге компаније повезане са владајућом странком:Ixodesи1450. Агенција је чак платила 90.000 злота за правне услуге фирми у власништву њеног оснивача Рафала Сикоре.

ТБГ-у је наплаћено 15,4 милиона злота (3,88 милиона долара) од стране1450, али евиденција компаније показује да је само 2,8 милиона злота потрошено на куповину медија на мрежи, што је требало да буде највећи део уговора. Другом подизвођачу,Ixodes, плаћено је 4 милиона злота за услуге које укључују брендирана возила која се возе по главним градовима ЕУ и постављање веб странице – stoprussianow.eu – која је на крају угашена само пет месеци након покретања.

Трошкови кампање били су „превисоки“, изјавио је за Онет пољски извршни директор односа са јавношћу који је желео да остане анониман, додајући да су суме једнаке годишњем буџету клијента средње величине.

„Узимајући у обзир величину буџета за промотивне активности и одредбе уговора и понуде, може се јасно рећи да имамо посла са далекосежним лошим управљањем“, изјавио је Онетов извор.

Једна од значајнијих црвених заставица била је то што је кампања потрошила милионе на услуге директне поште које се уопште нису чиниле неопходним, јер њена мета није била шира јавност, већ медији и политичке елите у ЕУ.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)