РТ: Предложени руски министар одбране износи своје приоритете

13-05-2024 08:05:28 | | © Sputnik / Russian Federation Council/ vostok.rs |

Андреј Белоусов је истакао потребу да се смањи бирократија и побољша благостање војног особља

Русија има пуно посла да уради када је у питању побољшање благостања њеног војног особља које се бори у украјинском сукобу, изјавио је предложени министар одбране Андреј Белоусов.


У недељу је горњи дом руског парламента, Савет Федерације, саопштио да је председник Владимир Путин предложио да се Сергеј Шојгу замени на месту министра одбране вршиоцем дужности првог потпредседника владе Андрејем Белоусовим, школованим економистом. Шојгу, који је на тој функцији од 2012. године, именован је за секретара Савета безбедности Русије.

Коментаришући реконструкцију кабинета, портпарол Кремља Дмитриј Песков је сугерисао да би Белоусов могао да се позабави неким од финансијских питања војске.

Белоусов је на саслушању за потврду пред Саветом Федерације у понедељак истакао да војници који се боре у специјалној војној операцији уживају адекватан ниво плате. „Данас је летвица подигнута на најмање 200.000 рубаља (2.200 долара). У принципу, људи тамо зарађују много више. Међутим, не ради се само о готовинским исплатама и накнадама. Имамо још посла.

То укључује одређене накнаде за куповину стамбене имовине, исплате цивилном особљу запосленом у војсци и пружање медицинских услуга, изјавио је он.

Белоусов је изразио огорчење што се ветерани сукоба у Украјини који долазе кући на одмор „избацују из цивилних медицинских установа и шаљу у болнице, које су често претрпане“.

Друго питање је бирократија када војно особље тражи приступ својим бенефицијама, наставио је именовани министар, додајући да би, у идеалном случају, то требало да се реши уз помоћ електронских система.

На крају саслушања, прес-служба Савета Федерације саопштила је, како цитира ТАСС, да веће неће јавно давати процену о кандидатури Белоусова и да ће писмо о томе бити послато Путину. Очекује се да ће се разматрања о номинацији наставити у уторак.

Међутим, Валентина Матвијенко, председница Савета Федерације, назвала је председников избор за министра одбране „веома срећним избором“. Она је истакла да су руски сенатори добро упознати са Белоусовљевим радом и да су са њим комуницирали у бројним приликама.

Матвијенко је подсетила да су се трошкови одбране Русије више него удвостручили усред украјинског сукоба. „Све што наложи Министарство одбране... мора да буде у складу са могућностима привреде... Министар одбране мора да буде у сталном контакту са другим министарствима да би се овај процес ефикасно организовао“, изјавила је она и додала да Белоусов има много искуства у овој области.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)