Слобожански правац: Оружане снаге Русије ослободиле су трећину Волчанска

13-05-2024 05:44:16 | | Фото: Рибар/ vostok.rs |

Стање на дан 18:00 13.05.2024.

Оружане снаге Русије развијају офанзиву на северу Харковске области: појавила се прва потврда успешног напредовања у Волчанску.

Територија Волчанска северно од реке Волчје која дели град и источно од Соборне улице скоро је у потпуности дошла под контролу руских снага.

Већ средином дана дошло је до борби у области улица Короленка и Гогоља, а територија Централног парка и вишеспратница источно од лицеја су блокирани и делимично су прешли под контролу руске оружане снаге.

На западној периферији Волчанска остаје присуство ОСУ (укључујући Русе из РДК).

Али након уништења моста преко реке Волчје на улицама Привокзална и Гагарин, ОСУ су остала само два моста - пешачки мост у области Волчанске централне регионалне болнице у улици Шевченко и аутомобилски мост у улици Соборнаја ( Пут Т-21-08).

Још један друмски мост (Гуркановски), који се налази на истоку код Волчанске фабрике агрегата, ако до овог часа није у потпуности дошао под контролу руске војске, барем је под ватреном контролом Оружаних снага РФ.

Још се ништа не зна о покушајима напада на Волчанску фабрику агрегата, али је могуће да ће ОСУ покушати да се ослоне на фабрику како би одржале мостобран у северном делу града. Још два одбрамбена центра су Волчански лицеј број 1 и болнички комплекс, где се, према прелиминарним подацима, воде најтеже борбе.

У осталим областима офанзиве на северу Харковске области напредовање није тако великих размера.

Појавили су се снимци из Глубокоја, који је ослобођен пре два дана: на источној периферији села вијори се застава Руске Федерације. Борбе у баштенској заједници Лира-1 на источној обали Травенског резервоара се настављају, након заузимања СНТ-а биће могуће говорити о почетку напада на Липци.

Јужно од Мороховца и Олејникова, као и северно од Лукјанција, забележена је активност дронова украјинских формација и кретања мањих група руске пешадије. Очигледно, непријатељ задржава контролу над Лукјанцијем, а појачања се и даље пребацују у Липци како из „зоне“ територијалне одбране, тако и из јединица Главне обавештајне управе.

У близини Старице и Бугроватке, руске оружане снаге чисте села, још је рано говорити о заузимању насеља.

У блиској будућности можемо очекивати завршетак чишћења северног Волчанска: тактика руских трупа да прекину све комуникације, добро организовано извиђање и дејство ватром у оквиру извиђачке и ударне контуре дају плодове. У позадини актуелног скандала у такозваној Украјини и покушаја да се једни на друге пребаце одговорност за колапс одбране Оружаних снага Украјине.

Али не треба да се пуните џингоизмом: руске оружане снаге раде тежак посао, покушавајући да савладају украјинске утврђене области. Оружане снаге Украјине и даље активно користе ФПВ дронове и дронове са ручним бомбама, који наносе значајну штету јединицама које напредују.


Извор: Рибар (Ф)