РТ: Нуландова објашњава зашто САД нису хтеле да Украјина разговара са Русијом

12-05-2024 10:04:34 | | © Getty Images / Kevin Dietsch/ vostok.rs |

„Преговарачка позиција“ Кијева никада није била довољно јака усред сукоба, изјавила је бивша заменица државног секретара САД за политичка питања

Украјина никада није била у позицији да постигне повољно решење за окончање дуготрајног сукоба са Русијом, тако да Вашингтон заправо никада није охрабривао Кијев да преговара са Москвом, тврди бивша заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд.


Бивша званичница и једна од кључних заговорница подршке Украјини војним средствима је то изјавила у интервјуу Политику објављеном у суботу. Велики део интервјуа се вртео око украјинског сукоба, а Нуландова је дала типичну америчку процену тога.

„Почнимо са чињеницом да [руски председник Владимир] Путин већ није успео у свом циљу. Хтео је да сравни Украјину. Желео је да обезбеди да они немају суверенитет, независност, деловање, демократску будућност – зато што је демократска Украјина, европска Украјина, претња његовом моделу Русије, између осталог, и зато што је то први грађевински блок за његове веће територијалне амбиције“, изјавила је Нуландова, не пружајући никакве доказе.

Званичница је инсистирала да Кијев и даље може „успети“ у сукобу, иако је избегавала питање да ли верује да би Украјина могла да отме своје бивше територије од Русије, укључујући полуострво Крим, које се отцепило од Кијева након пуча на Мајдану 2014. и придружило Москви након референдума.

„Дефинитивно може доћи до места где је довољно јака, верујем, и где је Путин довољно спутанса позиције снагеда седне за преговарачки сто. Од Украјинаца ће зависити какве ће бити њихове територијалне амбиције“, изјавила је она и додала да „шта год да се одлучи о Криму, не сме се ремилитаризовати тако да буде нож у срцу центра Украјине“.

Бивша званичница је открила да Вашингтон заправо никада није притискао Кијев на преговоре са Москвом, тврдећи да његова „преговарачка позиција“ никада није била довољно јака, укључујући и крајем 2022.

„Они тада нису били у довољно јакој позицији. Они сада нису у довољно јакој позицији. Једини договор који би Путин тада склопио, једини договор који би склопио данас, барем пре него што види шта ће се десити на нашим изборима, јесте договор у коме каже: \'Оно што је моје моје је, а ваше је о преговарању.\' А то није одрживо“, тврди она.

Викторија Нуланд је нашироко перципирана као једна од кључних личности иза целе украјинске кризе која је почела догађајима на Мајдану, који су на крају срушили демократски изабраног председника Украјине Виктора Јануковича 2014.
Дипломата, која је у то време била заменица државног секретара за европска и евроазијска питања, неславно се појавила међу активистима Мајдана, делећи пецива. Ова афера је постала надалеко позната као „колачићи Нуландове“, служећи као школски пример директне умешаности САД у државни удар.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)