Русија брани традиционалне вредности које је Запад укинуо – Дугин

30-04-2024 01:51:58 | | Фото: РТ / vostok.rs |

Западни свет је напустио класични либерализам у корист нове верзије дефинисане владавином мањина и „будности”, објаснио је руски филозоф


Све веће антируско расположење на Западу произилази из чињенице да се Русија придржава традиционалних вредности које западни „напредњаци” покушавају да униште, изјавио је филозоф и политички коментатор Александар Дугин у интервјуу новинару Такеру Карлсону.

Током интервјуа, Дугин је изнео свој поглед на савремени западни свет и оно што види као историјско порекло његове тренутне идеологије. Он је објаснио да је Запад прешао са „класичног либерализма“ – који је исповедао индивидуалну слободу и демократију схваћене као владавина већине – на „нови либерализам“ дефинисан владавином мањина и„будности. Уместо да наглашава слободу појединца, нова инкарнација либерализма прописује приврженост одређеним прогресивним вредностима које су потпуно у супротности са традиционалним вредностима и заправо настоји да их укине.

Карлсон је упитао Дугина зашто су се многи западњаци, чак и они који су раније подржавали Совјетски Савез, окренули против Русије када је председник Владимир Путин дошао на власт почетком 2000-их и почео да исповеда русофобичне идеје. Филозоф је изјавио да је „Путин традиционални лидер“ који брани традиционалне вредности, које су у супротности са онима које су тренутно у моди на Западу.

„Када је [Путин] дошао на власт, од самог почетка је почео да извлачи Русију из глобалног утицаја. Почео је да противречи глобалној прогресивној агенди... са успехом је покушао да обнови традиционалне вредности – суверенитет државе, хришћанство, традиционалну породицу“, изјавио је он, објашњавајући да западни прогресивци виде да је то у супротности са њиховим вредностима.

Ова мржња није нешто случајна ... она је метафизичка. Ако је ваш главни задатак и главни циљ да уништите традиционалне вредности – традиционалну породицу, традиционалну државу, традиционалне односе, традиционална веровања – и неко са нуклеарним оружјем… чврсто брани традиционалне вредности које ћете укинути – они имају неке основе за ову русофобију и мржње према Путину.

Дугинова ћерка Дарја је 2022. године убијена у бомбашком нападу у Москви, за који руске власти тврде да су га организовали украјински агенти, верзију коју је такође изразила америчка влада. Дарја, новинарка и политичка активисткиња сама по себи, била је гласна присталица руске војне операције против Кијева.

Русофобно расположење експоненцијално расте у светлу сукоба између Русије и Украјине, за чије је избијање 2022. Запад окривио Русију. НАТО је означио Русију као „најважнију и најдиректнију претњу” миру и безбедности својих чланица, а многи западни лидери су тврдили да ће Москва напасти Европу ако обезбеди победу у Украјини.

Русија је више пута понављала да нема такве планове, а Путин је прошлог месеца одбацио такве тврдње као „бесмислице“. Портпарол Кремља Дмитриј Песков прошле недеље назвао је такве идеје „хорор причама“ направљеним да би се скренула пажња са домаћих проблема на Западу.


Извор: РТ (Ф)