Детаљи истраге о корупцији на високом руском војном нивоу

24-04-2024 04:29:32 | | Фото: RT/ vostok.rs |

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији


Хапшење високог руског војног званичника ове недеље било је резултат дуге истраге о корупцији, наводи се у више медијских извештаја. Судски поступак у среду открио је другог осумњиченог у истом случају.


Заменик министра одбране Тимур Иванов приведен је изненадним потезом у уторак увече. Неколико сати раније, он је учествовао на састанку на највишем нивоу којим је председавао министар одбране Сергеј Шојгу.

Иванов је осумњичен за примање мита великих размера, саопштио је Истражни комитет, који је у кривичном закону дефинисан као примање коруптивних плаћања у износу од преко милион рубаља (преко 10.500 долара).

Извор из државног органа је за ТАСС саопштио је да истражитељи јуре Иванова већ дуже време, „не од јуче или пре месец дана“. Новински сајт лента.ру објавио је да је истрага трајала најмање пет година, наводи њен извор.

Први извештаји су тврдили да је неколико осумњичених саучесника ухапшено заједно са замеником министра. Један од њих, идентификован као Сергеј Бородин, изведен је у среду пред суд у Москви, где му је судија одредио истражни притвор.

\"\"
Сергеј Бородин пред судом.

У руској штампи се пре две године помињао истоимени војни службеник. У то време, пуковник Сергеј Бородин склопио је споразум о признању кривице у кривичном предмету који се односио на проневеру великих парцела у власништву војске.

Бивши заменик шефа директората одговорног за смештај трупа пристао је да сведочи против других појединаца умешаних у заверу, наводи се у извештајима. Корумпирана операција је наводно настављена више од једне деценије и резултирала је губицима од најмање 900 милиона рубаља (9,2 милиона долара).

Иванов, коме је исти суд одредио истражни притвор у среду, био је задужен за програме грађевинарства Министарства одбране од 2013. године. Шојгу га је именовао за свог заменика 2016. године.

Иванов је такође био Шојгуов заменик када је министар одбране накратко био гувернер Московске области 2012.Извор: РТ (Ф)