Русија ће наћи организаторе терористичког напада у Москви – Путин

02-04-2024 05:58:12 | | Фото: Pavel Bednyakov/POOL/TASS/ vostok.rs |

Кључно је утврдити починиоце и крајње кориснике који стоје иза трагедије у Крокус Сити Хол-у, изјавио је председник


Руске безбедносне агенције ће пронаћи налогодавце терористичког напада на московску концертну дворану Крокус Сити, инсистира председник Владимир Путин.


Кључно је утврдити не само директне извршиоце „крвавог терористичког напада“ који се догодио 22. марта, већ и све карике у ланцу који воде до крајњих корисника, изјавио је Путин на састанку са руководством руског Министарства унутрашњих послова уторак.

„Дефинитивно ћемо их начи“, изјавио је председник о организаторима масакра у Крокус сити холу, у коме су погинуле 144 особе, а више од 550 повређено.

Најамнички терористички напади су „оружје које се користи против Русије“, али они који му прибегну морају да схвате да је то „оружје са две оштрице“, нагласио је он.

У кругу људи који су спремни да изврше такве злочине „нема поузданих агената“, изјавио је Путин. „Они раде било шта за новац, не руководећи се било каквим верским или политичким разматрањима, већ само финансијским“, објаснио је он, додајући да се „свака информација може лако купити и продати“ на таквом тржишту.

Сада се оцењује поступање свих органа за спровођење закона, надзорних органа и привредних организација који су били задужени за безбедност у Крокус сити холу, изјавио је председник.

„Платили смо веома високу цену, а анализа ситуације мора бити крајње објективна и професионална“, инсистирао је он.

Путин је изјавио да се мора применити „нови ниво“ безбедности на местима где се окупља велики број људи, као што су спортски објекти, тржни и забавни центри, школе, болнице, позоришта и други.

Руске безбедносне агенције и полиција су у стању приправности од терористичког напада у Крокус сити холу. Сва четворица осумњичених починилаца, који су држављани Таџикистана, ухапшени су сутрадан док су се возили ка Украјини. Од тада је ухапшено још неколико људи који су им наводно помагали у припреми и инсценирању масакра.

Исламска држава Хорасан (ИСИС-К) преузела је одговорност за напад на концертну салу. Директор ФСБ-а Александар Бортников сугерисао је да би САД, Велика Британија и Украјина такође могле бити повезане са злочином, вероватно користећи радикалне исламисте као заступнике. Сва тројица су негирали своју умешаност; Вашингтон и Брисел су инсистирали да Кијев нема никакве везе са масакром.


Извор: РТ (Ф)