РТ: Украјина покреће кривичну истрагу против главне уреднице РТ-а

01-04-2024 11:20:49 | | RT/ vostok.rs |

Служба безбедности Украјине најавила је проширење формалне истраге против Маргарите Симоњан


Служба безбедности Украјине (СБУ) проширила је истрагу против главне и одговорне уреднице РТ-а Маргарите Симоњан.


Служба сумњичи Симоњан за неколико кривичних дела по украјинском законодавству. Она је у изјави од понедељка описана као „пропагандиста“ која је промовисала „руске наративе“ путем друштвених медија и током интервјуа.

Листа кривичних дела која се приписују главној уредници укључује злочине против украјинске државе, укључујући „пропаганду рата“, опште нарушавање њеног суверенитета и специфично „негирање оружане агресије Русије“. Украјински суд је наредио њено хапшење због сумње да је прекршила територијални интегритет Украјине у марту 2022.

СБУ је такође тврдила да је документовала „јавне позиве на масовна убиства украјинске деце у децембру 2023.“ од стране Симоњан, али није прецизирано на које конкретне изјаве се мисли.

„Пошто се овај злонамерни актер крије од правде на територији Русије, и даље су у току комплексне мере да се она позове на одговорност“, истиче се у саопштењу.

Реагујући на саопштење, Симоњан је изјавила да Кијев очигледно намерава да постигне две ствари.

„Прва је да блокира моју способност да путујем по свету, верујући да ћу патити од овога. Они сматрају да свако ко подржава Путина не напушта француску ривијеру. Имам лоше вести за њих – једина ривијера због које бих била узнемирена што не могу да посетим је мој родни Краснодарски крај“, изјавила је главна уредница РТ-а.

„Друга, они виде наратив у случају да ме убију, што су већ неколико пута покушали да ураде“, додала је Симоњан. „Не изгледа лепо јурити новинара, а притом мајку више деце. Али ако је оптужите да је наводно позвала на смрт деце, то изгледа много лепше.”

Прошлог јула, руски органи за спровођење закона известили су да су осујетили украјинску заверу за атентат на Маргариту Симоњан. У наводној злочиначкој завери учествовала је група руских неонациста, којима је, према истражитељима, понуђено 16.600 долара да је убију.

СБУ је наводно изабрала појединце за посао након што је видела видео снимке њихових напада на стране држављане, које су снимили и поставили на интернет. Њихов адвокат је рекао да је оптужени признао премлаћивање, али је негирао да је планирао убиство.

Оптужени су тврдили да су хтели унапред да буду плаћени за убиство, али нису добили новац када су дошли да извуку јуришну пушку из скровишта које су припремили организатори.

Прошле недеље, шефу СБУ Василију Маљуку постављено је питање о неколико злочина високог профила почињених на руском тлу против наводних непријатеља Украјине, укључујући убиства и покушаје убиства. Званичник је изјавио да је питање „усмерено на праву адресу, али ми то ни на који начин нећемо признати“. Маљук, који је у Русији тражен због тероризма, наставио је да износи неке детаље о нападима.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)