Израел ликвидирао генерала Иранске револуционарне гарде

01-04-2024 09:34:38 | | Фото: AP Photo/Omar Sanadiki/ vostok.rs |

Бригадни генерал ИРГЦ-а Мохамед Реза Захеди је међу погинулима у ваздушном нападу на Дамаск


Бригадни генерал Мохамед Реза Захеди из иранске Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) убијен је у израелском ваздушном нападу на Дамаск у Сирији.


У нападу у понедељак уништена је зграда поред иранске амбасаде у Дамаску, при чему је погинуло најмање шест особа, јавила је Сиријска арапска новинска агенција (САНА). Ирански медији идентификовали су зграду као ирански конзулат и резиденцију амбасадора. Иранска новинска агенција Тасним идентификовала је Захедија, вишег команданта снага Кудс ИРГЦ-а, као међу погинулима. Наводно је убијен и његов заменик.

Према дописнику Ројтерса из Дамаска, конзулат је био „сравњен“, што је описано као „запањујућа очигледна ескалација сукоба на Блиском истоку која би супротставила Израел Ирану и његовим савезницима“.

Израел није коментарисао напад. Западни Јерусалим ретко признаје своје ваздушне нападе на Сирију, које је Дамаск више пута осуђивао као кршење његовог суверенитета.


Напад на конзулат представља "кршење свих међународних конвенција", изјавио је ирански министар спољних послова Хусеин Амир-Абдолахјан у позиву свом сиријском колеги, преносе ирански медији. Додао је да ће Техеран сматрати Израел одговорним. Ирански амбасадор у Сирији изјавио је да ће одговор бити „оштар“, преноси Ројтерс.

Снаге Кудс су војна обавештајна служба ИРГЦ-а и грана за неконвенционалне операције. Захеди је наводно био задужен за њене операције у Сирији и Либану. Њен најпознатији командант, генерал Касем Сулејмани, убијен је у јануару 2020. од стране америчког дрона током посете Багдаду у Ираку.

Други командант Кудс снага, генерал Рази Мусави, убијен је у Дамаску прошлог децембра, такође у израелском ваздушном нападу који није званично признат.


Извор: РТ (Ф)