РТ: Вучић позван на самит БРИКС-а

01-04-2024 12:11:17 | | © Nicolas Economou / NurPhoto via Getty Images/ vostok.rs |

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да би могао да присуствује скупу групе планираном за октобар у Русији


Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће размотрити присуство самиту БРИКС-а који је заказан за октобар 2024. године у руском граду Казању, након што је сазнао да је позван на скуп.


У обраћању нацији у петак, Вучић је са министром спољних послова Ивицом Дачићем проверио датум одржавања самита БРИКС-а, који је истакао да је србском лидеру понуђена прилика да присуствује.

„Да ли сам позван као почасни гост? Хвала на позиву, размотрићемо могућност када дође време.“

Као председавајућа БРИКС-а за 2024. годину, Русија ће бити домаћин годишњег самита групе, који је председник Владимир Путин најавио да ће се одржати у регионалној престоници Казању. Скуп на „врхунском нивоу“ обухватиће преко 200 политичких, економских и јавних догађаја. Тачан датум самита тек треба да буде саопштен.

Група србских посланика је прошле године предложила улазак у БРИКС уместо у ЕУ, уз образложење да би та организација пружила боље изгледе земљи.

Србија је поднела захтев за чланство у ЕУ 2009. и добила статус кандидата 2012. Међутим, њена пријава је застала због захтева блока за „нормализацију“ односа Србије са отцепљеном покрајином Косово. Покрет социјалиста, који делује као млађи партнер владајућој Србској напредној странци, оптужио је Брисел да користи „политичку уцену“ у покушају да примора Србију да се одрекне своје територије.

„Неоспорна je чињеница да такозвани европски пут Србије има јасну алтернативу оличену у… БРИКС-у“, изјавили су посланици прошле године, инсистирајући на јавном дијалогу о том питању.

Република Србска је такође изразила жељу да се придружи БРИКС-у, уз образложење да је то јасна алтернатива ЕУ.

„Будући да Брисел стално поставља нове и нејасне захтеве, мислим да би се Босна и Херцеговина требала пријавити за БРИКС. Верујем да бисмо брже били примљени“, изјавио је председник Милорад Додик прошлог августа, након што је БРИКС пристао да прими шест нових чланица.

Групу великих економија у развоју БРИКС су 2006. године створиле Бразил, Русија, Индија и Кина, а Јужна Африка јој се придружила 2010. Египат, Етиопија, Иран, Саудијска Арабија и УАЕ постали су пуноправни чланови у јануару 2024, док десетине других земаља су наводно изразиле интерес за придруживање.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)