РТ: Москва захтева од Кијева да преда осумњичене за тероризам

31-03-2024 10:42:04 | | © AFP / Alexander Nemenov/ vostok.rs |

Русија је инсистирала да Украјина преда оне за које верује да су умешани у терористичке нападе, укључујући и руководиоца СБУ

Москва је захтевала да Украјина преда све у земљи за које се сумња да су укључени у тероризам, укључујући шефа кијевске домаће безбедносне агенције Василија Маљука, и да одмах престане да подржава све повезане активности које предузимају такви појединци и групе, саопштило је у недељу руско Министарство спољних послова.


Министарство је саопштило да је званично контактирало Кијев са захтевима према Међународној конвенцији о сузбијању терористичких напада и Међународној конвенцији о сузбијању финансирања тероризма коју су усвојиле УН. Захтеви укључују „хитно хапшење и изручење“ свих осумњичених које је Москва идентификовала и повезала са недавним терористичким нападима на Русију.

Смртоносни напад наКрокус сити хол, који је „шокирао цео свет, никако није први терористички напад који је претрпела наша земља у последње време”, навело је Министарство.

„Истраге које су спровели надлежни руски органи указују да трагови свих ових злочина воде у Украјину“, истиче се у саопштењу.

Осим напада на концертну дворану, у којем су погинуле најмање 144 особе, а више од 500 повређено, Министарство је навело инциденте као што су убиство војног блогера Максима Фомина (најпознатијег под именом Владлен Татарски), смртоносни бомбашки напад на Кримски мост, као и недавне прекограничне рације у Белгородској области и другде које је Кијев приписао такозваном Руском добровољачком корпусу (РДК). Паравојну јединицу, која се рекламира као састављена од Руса који сарађују са Украјином, Москва је означила као терористички ентитет.

Министарство није открило ниједно од имена оних које је тражило због њихове сумње у умешаност, осим руководиоца Службе безбедности Украјине (СБУ) Василија Маљука. Маљук је 25. марта „цинично признао да је Украјина организовала бомбардовање Кримског моста у октобру 2022. и открио детаље о организацији других терористичких напада у Русији“, наводи се у саопштењу.

Неиспуњавање руских захтева представљаће кршење међународних обавеза Украјине у вези са борбом против тероризма и „повлачи њену међународну правну одговорност“, упозорило је Министарство.

„Борба против међународног тероризма је одговорност сваке државе. Руска страна захтева од кијевског режима да одмах прекине сваку подршку терористичким активностима, преда починиоце и надокнади штету нанесену жртвама“, истиче се у саопштењу.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)