РТ: Зеленски отпустио најближег сарадника

30-03-2024 10:25:15 | | © Getty Images / Paula Bronstein/ vostok.rs |

Украјински председник отпустио је дугогодишњег помоћника Сергеја Шефира, као и неколико виших саветника


Украјински председник Владимир Зеленски отпустио је у суботу свог дугогодишњег сарадника и помоћника Сергеја Шефира. Такође, Зеленски је отпустио неколико виших саветника прошле недеље усред текуће реконструкције његове администрације.


Шефир је био један од ретких преосталих званичника који су служили заједно са Зеленским од првог дана његовог председништва, ступајући на функцију у мају 2019. Пре него што је ушао у политику, био је дугогодишњи блиски пословни сарадник Зеленског, са којим је сарађивао и основао комедијски студио Квартал 95 (Дистрикт 95).

У септембру 2021. Шефир је преживео покушај убиства када су његов аутомобил напали непознати нападачи. Возило је било изрешетано мецима, а његов возач је рањен, док је сам Шефир побегао неповређен. У то време, украјинско руководство је тврдило да је удар био одмазда „система“ земље, који је Зеленски наводно покушавао да „сломи“.

Током протеклих неколико дана, Зеленски је отпустио три председничка саветника, као и два опуномоћена представника, Наталију Пушкареву и Аљону Вербицку, задужене за питања у вези са добровољачким покретом и правима војних службеника.

Отпуштања су део реконструкције украјинског руководства коју је покренуо Зеленски почетком ове године. Бивши генерал Валериј Залужни био је најистакнутија жртва тог напора, а прошлог месеца га је заменио Александар Сирски. Причало се да је Залужни месецима био у сукобу са Зеленским пре него што је крајем прошле године јавно изразио забринутост због ситуације на фронту.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Извор: RT (ж)