Кремљ одговара на опаске Зеленског о разговорима са Русијом

30-03-2024 07:49:02 | | Фото: Sputnik/Maxim Blinov/ vostok.rs |

Украјински председник је сугерисао да повратак на границе из 1991. године више није предуслов за преговоре


Украјина мора да узме у обзир чињеницу да су се њене границе драстично промениле од почетка сукоба са Русијом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изгледе за мировне преговоре.


Раније ове недеље, украјински председник Владимир Зеленски сугерисао је у интервјуу за Си-Би-Ес Њуз да повратак на границе из 1991. године више није предуслов за преговоре са Русијом. Међутим, он је и даље инсистирао да Кијев мора да поврати територију коју је изгубио од Москве 2022. године.

Те године су четири бивше украјинске територије – Доњецка, Луганска, Херсонска и Запорошка област великом већином гласале за придруживање Русији на јавном референдуму. Они су пратили полуострво Крим, који је исто учинио 2014. након пуча у Кијеву који је подржавао Запад.

После референдума 2022. године, Зеленски је забранио све разговоре са актуелним руским руководством, фокусирајући се уместо тога на формулу за окончање сукоба која захтева потпуно повлачење московских снага са свих поменутих територија. Иако Русија тврди да је отворена за разговоре са Кијевом, одбацила је ту идеју као „одвојену од стварности“.

Коментаришући опаске Зеленског, Песков је у суботу за РИА Новости изјавио да се „геополитичка реалност драматично променила од почетка специјалне војне операције. Промењене су границе и Украјине и Руске Федерације.

Он је даље напоменуо да је Русија већ инкорпорирала четири бивша украјинска региона, истичући да се та реалност „не може занемарити“.

Коментари Зеленског уследили су након изјаве украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе, који је изјавио да би Кијев могао да ступи у контакт са Москвом у неком тренутку након самита у Швајцарској касније ове године, за који се очекује да ће се вртети око формуле мира Зеленског. Русија је саопштила да не планира да присуствује том догађају, чак и ако буде званично позвана.


Извор: РТ (Ф)