САД упозориле Кијев да престане да напада руске рафинерије – Зеленски

30-03-2024 12:07:52 | | Фото: Paula Bronstein / Getty Images/ vostok.rs |

Украјински лидер је обновио своје захтеве за америчким новцем и оружјем


Украјински председник Владимир Зеленски потврдио је медијске извештаје да га је Бела кућа позвала да заустави нападе на руску инфраструктуру, али је изјавио да ће се они наставити осим ако му САД не испоруче више оружја.


Зеленски је дао интервју колумнисти Вашингтон поста Дејвиду Игњатијусу, који је објављен у петак као чланак у коме се позива амерички Конгрес да одобри пакет помоћи од 61 милијарду долара. Украјински лидер је потврдио медијске извештаје од прошле недеље да је Вашингтон од њега тражио да престане да гађа руске рафинерије нафте.

„Реакција САД није била позитивна на ово“, изјавио је Зеленски Игњатијусу, додајући, међутим, да је Вашингтон немоћан да то заустави.

„Користили смо наше дронове. Нико нам не може рећи да не можемо“, изјавио је он. САД већ дуго тврде да имају вето на то како се користи оружје које испоручује Кијеву.

Украјина је покренула нападе дроновима на неколико руских нафтних објеката раније овог месеца, тврдећи да они „задају симболичан ударац приближавањем рата Москви“ и ометају доток горива војсци на првим линијама фронта.

Међутим, након што је Русија одговорила гађањем електрана широм Украјине, Зеленски је променио мелодију. Изјавио је Игњатијусу да су напади унутар Русије облик одвраћања, јер Кијеву понестаје ракета за противваздушну одбрану коју је обезбедио Запад.

„Ако нема противваздушне одбране која би заштитила наш енергетски систем, а Руси га нападају, моје питање је: Зашто не можемо да им одговоримо? Њихово друштво мора да научи да живи без бензина, без дизела, без струје… То је фер“, изјавио је украјински лидер.

Према Игњатијусу, Зеленски „осећа да нема другог избора осим да узврати ударцем преко границе“. Ипак, у истом интервјуу, украјински лидер је поновио свој захтев да САД пошаљу ракете дугог домета АТАЦМС, како би могао да досегне још дубље у руску територију.

„АТАЦМС-300, то је одговор“, изјавио је Зеленски.

Непрестано тражећи од Конгреса да одобри додатна средства, украјински лидер је тврдио да ће његове трупе морати да се повуку и забораве на покретање нове офанзиве.

„То значи да ћемо се враћати, повлачити, корак по корак, малим корацима“, додао је он. "Покушавамо да пронађемо начин да се не повучемо."

Украјина је постала потпуно зависна од испорука оружја, муниције и опреме из САД и њених савезника, који инсистирају да снабдевање Кијевом не чини их странама у сукобу.


Извор: РТ (Ф)