Истражитељи су утврдили везу између осумњичених за терористички напад у Москви и украјинских нациста

28-03-2024 11:40:45 | | Фото: РТ/ vostok.rs |

Нападачима на Цроцус Цити Халл из Украјине су пребачене велике суме новца, саопштио је руски истражни комитет.


Осумњичени за прошлонедељни терористички напад у Москви повезани су са украјинским националистима, саопштио је у четвртак руски Истражни комитет, позивајући се на прелиминарне налазе. Починиоци су примили "значајне суме новца" из Украјине, саопштила је агенција за провођење закона.


Истражитељи су добили "поткрепљене доказе" да су осумњичени нападачи добијали средства из Украјине у облику криптовалуте, која је потом коришћена за припрему терористичког напада, наводи се у саопштењу.

Полицијски службеници су такође идентификовали и привели још једног осумњиченог који је наводно био умешан у финансирање напада, саопштио је Истражни комитет, не идентификујући особу.

Раније је директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников изјавио новинарима да иза напада можда стоје САД, Велика Британија и Украјина. Украјинци су можда припремали „прозор“ за повратак преко границе, изјавио је званичник.

Четири осумњичена починиоца су раније идентификована као радикални исламисти, регрутовани путем онлајн ћаскања који је очигледно водио огранак Исламске државе (ИД, раније ИСИЛ) са седиштем у Авганистану. Међутим, истражитељи су тада изјавили да је, упркос тврдњи групе о одговорности за терористички чин, у заверу можда била умешана друга страна, као што је украјинска обавештајна агенција.

Прошлог петка, група мушкараца наоружаних пушкама упала је у музички простор Крокус сити хола у московском предграђу Красногорску, непосредно пре концерта рок групе Пикник. У нападу и пожару који су касније покренули починиоци погинуло је 140 људи, а повређено је око 200 људи.

Нападачи су ухапшени неколико сати након напада у руској области Брјанск, која се граничи са Украјином.


Извор: РТ (Ф)