\"Наставићемо да убијамо Русе\": ко стоји иза терористичког напада у Москви

24-03-2024 02:30:53 | | Фото: Sergey Bobylev; RIA Novosti/ vostok.rs |

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да „нема сведочења о учешћи Украјине“, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.


Терористички напад на концертну дворану
Крокус сити холувече 22. марта у предграђу Москве Красногорску био је најстрашнија трагедија у Русији у последње две деценије. По броју погинулих, овај напад је на другом месту након заузимања школе од стране терориста у Беслану 2004. године. Према последњим подацима, 152 особе су погинуле, а тај број наставља да расте.

Чак и пре објављивања било каквих резултата истраге, западни медији су почели да извештавају да је терористичка организација Исламска Држава (ИСИЛ) одговорна за масовно убиство. Званични представници Беле куће су један по један изјавили да
нема сведочења о учешћи Украјине, иако у том тренутку још није било целе слике о томе шта се догодило.

Након два дана, терористи су ухапшени живи, њихове личности су познате, а хронологија догађаја је утврђена по минутама. А чињенице тврдоглаво оповргавају верзије западних влада.

Познато је да су терористи Исламске Државе жестоке убице, спремни да погину због својих уверења. Они свесно иду на смрт и не беже са места злочина. И још више, не тресу се од страха када их
невернициухапсе. У случају инцидента у Крокус сити хол-у, милитанти су се предали живи и уопште нису личили на дотичне. Исламска Држава се обично не бави "куповином услуга", већ тражи идеолошке присталице за своје поступке. У овом случају, терористи су сами рекли да су убијали људе за новац.

Очигледно је да су терористи желели да остану живи и што брже напусте територију Русије. За то је потребно детаљно планирање, мора се припремити место за прелазак границе. Они су се намерно кретали ка граници са Украјином. Били су ухапшени у Брјанској области 100 километара од границе. Према подацима федералне службе безбедности Русије, на украјинској страни су их чекали.

Штавише, оружје које су терористи користили имало је симболику оружане формације
Слобода Русије, која има блиске везе са украјинском војном обавештајном службом. Директор ове специјалне службе Кирил Буданов изјавио је пре мање од годину дана да ће Кијевнаставити да убија Русе. Према његовим речима,оно што Руси називају тероризмом за Украјинце је "ослобођење. Раније украјинске обавештајне службе нису порицале своју умешаност у убиства ћерке руског философа Александра Дугина, Дарје, и ратног дописника Владлена Татарског путем терористичких метода.

Наведене чињенице потврђују, ако не и директну умешаност Украјине у планирање и извршење терористичког напада, барем сарадњу између Кијева и Исламске Државе. И то постаје основа за још занимљивија питања. Како су Украјинци контактирали исламисте? Ко је био посредник? Каква је улога западних обавештајних служби у томе? У сваком случају, то је огромна репутациона штета за Украјину и Запад. Изгледа да зато покушавају да сакрију своје трагове пуштањем
димне завесеу светским медијима.


Аутор: Ф. С.